Varför är coca- cola dåligt för tänderna ?

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-03-29

Du behöver :
Tandtråd

Bakterier

Cola och andra kolsyrade drycker orsaka skadliga bakterier att växa i munnen . Även om goda bakterier som behövs för att bryta ner proteiner i maten vi äter, kan för många bakterier orsakar problem . Upplöst koldioxid är vad som ger läsk drycker som populära Fizz. När gasen är upplöst i vatten , bildar den kolsyra . Eftersom bakterier är anaeroba , de trivs i miljöer med liten eller ingen syre . Bakterier använder socker för energi , varefter sockret blir plaque , vilket gör att bakterier att hålla sig till tandemaljen , vilket orsakar karies över tiden .

Socker

Samtidigt som allt socker har någon skuld i att bidra till karies under de senaste åren har det funnits särskilda oro över den ökade konsumtionen av läskedrycker . Men stora cola företag att påpeka att eftersom socker i läsk är i flytande form , passerar den genom munnen snabbt så att den inte fastnar på tänderna . Men faktum är att sockret i cola kommer in i blodbanan snabbare också, så småningom påverkar kroppens produktion av insulin , sätta individer som löper högre risk för typ 2 diabetes . Det finns ett antal andra hälsorisker i samband med dricka cola , inklusive ökad risk för benskörhet , högt blodtryck och förhöjda kolesterolnivåer. När det gäller näringsvärde fann hög sockerhalt i kolsyrade läskedrycker innehåller ingen näring och tillför massor av tomma kalorier i kosten . När man dricker en cola om dagen , inte nödvändigtvis är skadligt , är problemet att många människor, särskilt tonåringar , konsumerar alltför många läskedrycker .

Acid

fosforsyra och citronsyra i cola-drycker är skulden för bortnött tandemaljen och försvagning tänder , så att socker till skada tänder ännu mer . Detta är en särskild oro eftersom tandemaljen inte kan återställas. Återigen cola företag tar ståndpunkten att tänderna utsätts för syra i kolsyrad läsk drycker endast en kort tid . Andra sura drycker, inklusive apelsinjuice , kan ha samma effekt på tänderna . Inte sagt att dricka läsk är bra för dig , men enligt Akademi allmän tandvård, hittade några studier som vissa icke -Cola drycker är tre till 11 gånger större risk än kolsyrade cola-drycker kan orsaka skador på tänderna . Forskare påpekar att energidrycker och sportdrycker urholka tandemaljen i mycket snabbare takt än coladrycker .

Fläckar

Ett antal olika livsmedel och drycker, inklusive coladrycker , kan färga och missfärga tänderna . Socker och hög majssirap används för att söta cola-drycker kan vända tänder en gul eller brun färg . Den konstgjorda färgämnen i cola bidrar också till gula tänder , för att inte nämna koffein i cola som kan orsaka en fläck bygga upp på tänderna . Dricka kall cola gör tänderna ännu mer mottagliga för färgning . Tandläkare rekommenderar att dricka cola genom ett sugrör för att minimera effekten .

Previous:nothing Next:parodontit etiologi

Relaterade artiklar


 • hur man ska behandla kräfta öm framgångsrikt
 • hur man gör växtbaserade gurgla att bota gingivit
 • hur du väljer en tandblekning förfarande
 • koronala dentin dysplasi behandling
 • hur till återvinna från tandköttet graf kirurgi
 • tand faner process
 • tandvård strålsäkerheten
 • hur du gör din egen tandblekning hemma
 • anslutning av tinnitus & TMJ sjukdom
 • vatten PIK ersättning tips
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com