Vad kan jag göra om en bruten borr i min tand från en rotfyllning ?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-04-12
För de flesta människor , är en rotfyllning en obehaglig upplevelse . Det behöver inte vara smärtsamt . Men även en framgångsrik smidigt förfarande är inte precis kul . Enligt Dentistry. com , 90 procent av rotkanaler är framgångsrika och behöver ingen uppföljande behandling .

Men inget förfarande är perfekt och allt medicinska ingrepp har risker . Med en rotfyllning , det är helt möjligt för en borr eller en fil för att bryta av och fastna i tanden . Den goda sidan av den dåliga nyheten är att eftersom det sker tillräckligt ofta, det finns sätt att hantera detta problem .

rotfyllning

En rotfyllning är ett förfarande där en ruttnande eller infekterad tand kan räddas genom att ange tand , städning i massa , att stänga av tand hålrum och fyllning sedan och kronan tanden .

En tandläkare eller endodontist-en tandläkare som specialiserat sig på problem inne i tanden-kommer att börja med bedövande patienten . Vanligtvis han eller hon kommer bedöva en hel sida av munnen , inklusive tungan . Tandläkaren borra sedan in i tanden , öppna upp den .

Liten , speciellt konstruerade fil instrument används för att komma in och rensa ut alla tandens rötter-till slut når botten och ta ut massa . Detta dämpar i huvudsak tanden , medan den intakt .

När alla rötter rensas och rengörs med bakteriedödande lösning kommer tandläkaren nära tanden med en fyllning , och sedan mode en krona för att återställa tandens storlek och form. I slutändan bör tanden ser ut som ny . Ett framgångsrikt förfarande ska sluta ytterligare smärta eller infektion.

Risker och varningar

Innan en rotfyllning , bör en tandläkare presentera patienten en bekräftelse och tillstånd att utföra förfarandet . Det är viktigt att läsa detta dokument , eftersom det beskriver de potentiella riskerna och biverkningar . Vanligtvis dessa former kontur som det är möjligt för en tand instrument för att bryta under förfarandet.

Det är mest sannolikt att hända om tanden har många eller smala rötter som kan vara svåra att navigera . Det kan också hända om det finns ett betydande förkalkning på insidan av tanden-särskilt rötterna

Brott

Om lite eller en fil bryts av under rotfyllning kommer tandläkaren göra ett par saker . Först kommer han eller hon försöka ta bort den på plats . Om detta inte är möjligt , kommer tandläkaren sannolikt slutföra resten av proceduren på opåverkade rötter så att alla utom de tilltäppta ett korrekt sätt har behandlats . Detta är viktigt för att förebygga infektion . Om tandläkaren behandlade roten med bakteriedödande lösning innan instrumentet fastnade , är då risken för infektion minimeras .

En allmän tandläkare kommer troligen nära håll , sätta en provisorisk fyllning på tanden och skicka patienten till en endodontist som specialiserat sig på dessa problem . Tandläkaren kommer förmodligen också lägga in patienten på en kurs av antibiotika .

Endodontist

En endodontist kommer bedöva patienten och gå tillbaka in i tanden . Han eller hon kan använda några speciella verktyg för att försöka ta bort in instrumentet . Endodontists har också några mycket små verktyg som kanske kan komma förbi in lite .

Om en av dessa små filer kan arbeta runt lite , då endodontist kan ha möjlighet att avsluta förfarandet , lämnar lite på plats . När kanalen är helt rengjorda och massa bort, kan det ingen roll att ett främmande föremål finns kvar.

Samtidigt ha ett främmande föremål i tanden alltid innebär en viss risk för framtida infektion är det relativt låg och normalt endodontist stänger upp tanden med en provisorisk fyllning och skicka patienten till hans eller hennes allmän tandläkare för en permanent fyllning och krona eller restaurering . Återigen kommer patienten sannolikt föras upp på en kurs av antibiotika .

Apicoectemy

Om även det specialverktyg misslyckas , fruktkött bort inte eller kanalen inte rengöras helt , då endodontist kan ha att försöka göra en apicoectomy . Detta innebär att endodontist skar upp tandköttet utanför de berörda tanden , ta bort vissa av de underliggande ben så att han eller hon kan komma in i kanalen i tanden från utsidan .

endodontist faktiskt kommer bort i slutet av kanalen , ta bort alla pappersmassa , rengör den del av kanalen som tidigare inte var nåbar . Sedan han eller hon kommer försegla slutet av kanalen med konstgjorda material och nära tandköttet .

Med tiden benet som togs bort kommer vanligtvis att växa tillbaka . Tandköttet kommer att sys och kommer att läka . Ungefär som med de andra förfaranden , kommer patienten att behöva ta antibiotika efteråt . Detta förfarande kommer troligen också att kräva postoperativ smärta medicinering , eftersom det är mer påträngande .

Previous:nothing Next:dentala kirurgiska sårinfektion

Relaterade artiklar


 • hur du tar bort dålig andedräkt
 • hur man förbereder för en tandläkare besök
 • hur man kan bli av gingivit själv
 • att bota dålig andedräkt från magen
 • Vad är krokar på ortodontisk hängslen för?
 • hur du berättar om dina visdomständer kommer in
 • vad är djupa rötter städning ?
 • en tandläkare plackborttagning verktyg
 • Vad är vita fläckar på barns tänder ?
 • hur man får hängslen för ett billigare pris
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com