dentala kompositmaterial

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-04-17
Dentala kompositmaterial fylla i områden där skämda tand ärendet togs bort . Detta förfarande är allmänt känd som en fyllning . Många material bestå av en enda fyllning , alla med en tydlig roll . En harts används som grundmaterial för det sammansatta . Kopplingsagens öka efterlevnaden av harts till tanden . Dental kompositer kräver fria radikaler för att starta polymerisation . Detta kan uppnås genom värme , kemiska eller fotokemiska katalysatorer

Resins

Sedan slutet av 1950-talet har tandläkare använt bisfenol glycidylmethacrylate ( BIS-GMA ) som harts i fyllningar . Det blandas med en utspädning agent, vilket gör det lättare för tandläkaren att forma och arbeta med . Enligt Dentalcomposites. com , de vanligaste förtunningsmedel är metylmetakrylat (MMA ) , bisfenol dimetakrylat ( BIS-DMA ) och uretan dimetakrylat ( UDMA ) .

kopplingsagens

Enligt Dentalcomposites. com , kopplingsagens kemiskt päls filler ytor och öka styrka . Silaner , en kisel kemisk förening , är en vanlig koppling agent som har använts sedan 1950-talet. Vanliga silan agenter vinyl triethoxysilane och methacryloxypropyltrimethoxysilane .

Värme Katalysatorer

Värm katalysatorer inleda polymerisation processen, som kombinerar monomerer ( enstaka komponenter ) till en polymer (en blandning av komponenter) . Denna process går med molekyler av olika material som används i en fyllning så att de bildar en stark struktur . Det mest använda värme katalysator och hydrokinon . Andra vanliga värme katalysatorer benzoylperoxide , t-butylperoxide och t-cumythydroxyperoxide .

kemiska katalysatorer

Kemiska katalysatorer också initiera polymerisation . En nackdel med kemiska katalysatorer är att de inte är mycket färg-stabil , vilket resulterar i att fylla pigmentering . Vanliga kemiska katalysatorer är dimetyl p-toludine och N, N -bis ( hydroxi-lägre-alkyl ) -3,5-xylidin .

Fotokemisk Katalysatorer

Fotokemisk katalysatorer också uppnå polymerisation . De kräver ljus för att bota fyllning , vilket resulterar i att vidhäftning och härdning av fyllningen . Olika katalysator material kräver olika våglängder av ljus för att bota , från ultraviolett till synligt blått ljus . Vanliga fotokemiska katalysatorer omfattar camphoroquinone , acenaften quinone och bensylalkohol .

Mjukgörare

Mjukgörare göra sammansatta mer flexibelt så att det är lättare att forma och arbeta med . Många mjukgörare är en form av ftalat ( dibutylftalat , dioctol , dinonyl , etc. ) eller polyetylenglykol.

Previous:nothing Next:gingival ympning förfaranden

Relaterade artiklar


 • hur man håller kostnaderna nere när du väljer en individuell tandvårdsförsäkringen plan
 • hur man hittar en tandläkare som specialiserat sig på HIV-patienter
 • hur man gör borsta tänderna kul
 • hur man korrekt använda tandtråd på tänderna
 • tandvård fluor säkerhet
 • sjukdomar som orsakar dålig andedräkt
 • Arestin alternativ
 • hur man håller tänderna vita och friska
 • hur man välja mellan en tandbro och en post
 • Periodontala sjukdom och behandling
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com