tandvärk orsaker och symptom

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-04-18
Termen " tandvärk " refererar vanligtvis till smärta i eller runt en persons tänder eller käkben område . Smärtan kan variera i svårighetsgrad och kan förvärras av faktorer som temperatur eller tuggas . Ofta smärtan kommer från ett problem med tanden själv , men ibland en tandvärk kan vara en indikation på ett problem någon annanstans i kroppen . Behandlingen beror på orsaken och symptom på tandvärk .

Karies

Hål är Nr 1 orsaken till tandvärk . De uppstår när bakterier i munnen omvandla socker från mat till syra , som sedan löser de yttre lagren av tanden och skapar ett hål . Kallt eller varmt temperaturer och mat kan utlösa en skarp smärta i en hålighet . Tandvärk blir gradvis sämre eftersom hålet växer , och ett konstant dunkande smärta utvecklas som följd. En tandläkare besök krävs för att förhindra ytterligare förfall och infektion .

tandköttssjukdomar

Tandköttssjukdomar är den näst mest vanligaste orsaken till tandvärk , och hänvisar till inflammation i tandköttet och ben som omger tänderna . En uppbyggnad av plack , som är en klibbig kombination av bakterier , mat och saliv , är ofta den viktigaste faktorn som leder till sjukdomar i tandköttet . Symtom vid sidan av ilningar i tänderna är blödande tandkött , ökad avstånd mellan tänder, lösa tänder , dålig andedräkt och missfärgade tandkött . Tandläkare kan rekommendera antibiotika eller operation i extrema fall .

Temporo-mandibular gemensamma syndrom ( TMJ )

temporo-mandibular gemensamma ansluter underkäken till skallen , och inflammation av denna gemensamma kan utlösa smärta från örat ner med till käkbenet och tänderna . Artrit , käke skador och tandgnissling kan orsaka TMJ . Huvudvärk , svårigheter att röra käken , knaster i käken och smärtan är alla vanliga symptom på detta syndrom . Jaw övningar och smärtstillande medicin är oftast de bästa behandlingarna .

bihåleinflammation

Sinus är håligheter i närheten av nasal område som kan bli inflammerade på grund av allergier , infektioner eller näsan problem . Ett av dessa ihåliga områden finns nära övre tänder , och en sinus -infektion i detta område kan sätta press på rötter i de övre tänderna , vilket leder till tandvärk . Många patienter genomgår omfattande antibiotikabehandling , och i kroniska fall , kan tandläkare väljer att utföra en rotfyllning .

Kraschade tand

En påverkat tand skapar en tandvärk genom att trycka på mot en annan tand . Detta tillstånd är vanligt förekommande med kindtänderna längst bak i munnen . Visdomständer , som är de molarer som utvecklas senare i livet , blir ofta påverkade på grund av den begränsade mängden utrymme längst bak i munnen . Smärtstillande medicin eller avlägsnande av tanden är oftast de bästa behandlingarna .

Knäckt Tooth

bita på hårda föremål eller mat kan resultera i sprickor i tänderna . De frakturer i crack tänder är inte alltid synliga, men resulterar i skarp smärta när man tuggar . En tandläkare kan placera en krona på tanden för att förhindra att trycket på crack , men om smärtan kvarstår , kan en rotfyllning vara nödvändigt .

hjärtproblem

Hjärtproblem är en ovanligare orsak till tandvärk . Vissa människor kan inte uppleva den typiska bröstsmärtor och istället känna smärta i käken och tänderna område bara . Denna typ av tand smärta kan komma och gå plötsligt eller förvärras med motion . En tandläkare kan hänvisa dig till en hjärtspecialist med dessa symtom om ingen annan orsak till tandvärk bestäms .

Previous:nothing Next:fördelar och nackdelar med tandbroar

Relaterade artiklar


 • hur man limma på en tandbro
 • hur du gör din egen snarkning Tandskydd
 • hur man rengör ett barns tunga
 • tandimplantat återhämtning
 • Waterpik vs elektrisk tandborste
 • hur man tar hand om din mun efter visdomständerna avlägsnande
 • hur lätt bota dålig andedräkt
 • hur man ska äta för friska tänder & tandkött
 • hur man hittar en tandhygienist
 • hur man bleka tandkronor
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com