om emalj

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-05-20
Tandemaljen är det ämne som utgör det yttre lagret av människors tänder, samt tänder av alla ryggradsdjur däggdjur . Emalj är 96 procent mineraler , med vatten och organiskt material komponera resten . Det är det hårdaste vävnad i kroppen , och som ett resultat , människor är starkt beroende av emalj att effektivt tugga och mala mat , samt skydda resten av tanden från fysikalisk och kemisk nedbrytning

Du behöver :
Dator med Internetanslutning.

Struktur

De viktigaste kemiska i emalj är ett kalciumfosfat [ Ca3 ( PO4 ) 2 ] mineral kallas hydroxylapatit . Det är strukturerade som miljontals små enheter som kallas " emalj stavar ", som är förpackade parallellt tillsammans i långa trådar och kopplas till det underliggande dentinet skikt av tanden . Emalj är normalt gråvit till färgen och är semi- genomskinliga . Den gula färgen på dentin lager , i kombination med emalj s genomskinlighet , är den vanligaste orsaken till ohälsosam tänder ser gulaktiga i pigment .

Bildning

Bildandet av emalj är en två -stegs process som kallas " amelogenesis . " Den ursprungliga " sekretoriska " stadiet inträffar efter bildandet av dentin lager av tanden , då celler som kallas " ameloblasts , " unikt för tandutveckling , bildas. Den ameloblasts utsöndrar de viktiga proteiner och enzymer i emalj och form lagrets grundläggande struktur. Den slutliga " mognad " steget innebär utsöndring av de återstående ämnena viktigt att emaljbildningen , och kompletterar den stela , mineraliserade strukturen i det yttre lagret av tanden .

tandröta

På grund av emalj är mest-mineral struktur , den är känslig för demineralization som leder till sönderfall av emalj lager , vilket resulterar i håligheter . Erosion av emalj är det vanligaste problemet i munhygien . Det är oftast orsakas av alltför intag av socker och sackaros , som oftast är i godis , läsk och fruktjuicer . Eftersom emaljen inte består av levande vävnad , kan det inte reparera sig själv , och kräver speciell tandingrepp för att fylla hålrum . Tandröta också kan orsakas av syra reflux , slipning av tänder och kraftig kräkning på grund av sjukdomar som alkoholism och bulimi . är

munhygien

Även emalj förfall enkelt till följd av frekvent sockerintag , är det också lätt förhindras genom god munhygien praxis . Människor behöver i allmänhet att borsta tänderna två gånger om dagen för att förhindra uppbyggnad av plack , som frigör skadliga bakterier som bidrar till en urholkning av emalj och skapande av hålrum . Tandtråd är också en viktig tandvård förfarande , eftersom det tar bort plack och små bitar av mat fastnat mellan tänderna som snabbt och i hemlighet förfall emaljen .

Nyttiga livsmedel och drycker

Trots att det finns många socker-tung mat och drycker som är skadliga för emalj , finns också flera livsmedel och drycker som ger positiva effekter på hälsan till det . Mat från djur , såsom nötkött, ägg och fjäderfä , innehåller höga halter av fosfor , som bidrar till att stärka kalcium som finns i emalj . Ost är ett livsmedel rikt på kalcium och fosfat , och den höga A-vitaminhalten i grönsaker som morötter och broccoli påskyndar emalj utveckling . Grönt te är en populär dryck för friska tänder , eftersom det innehåller polyfenoler , antioxidanter som minskar plack följsamhet till tänder och tandkött.

Previous:nothing Next:endodontist information





Relaterade artiklar


 • protes platta reparation
 • hur man överlever efter tandimplantat operation
 • Hur länge ska du vänta för att få proteser efter tanden avlägsnats ?
 • Hur du tar hand om dina tänder med liten ansträngning
 • hur man dra åt lösa tänder
 • hur man tar hand om mjölktänderna extraktioner
 • arbetsuppgifter och ansvar i det dagliga jobbet med en tandläkare
 • Hur du tar hand om din mun
 • hur att läka efter tuggummi operation
 • som använder en kosmetisk tandläkare ?




  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com