om tandvård anatomi

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-05-17
Dental är anatomi makeup av den mänskliga mun och tänder . Kunskap om dentala anatomi kan hjälpa en person att uppskatta och ta hand om sina tänder . En gedigen kunskap om tandvård anatomi är avgörande för vård och vetenskaplig personal såsom tandläkare , ortodontister , tandhygienister och odontologists . Som sådan , är den skyldig studie för studenter in på dessa och andra områden specialitet

Skelett Komponenter

Dental anatomi behandlar två stora ben av det mänskliga skelettet-överkäken och underkäken . Skallen är faktiskt består av 22 smält eller delvis smält ben inklusive överkäke och underkäke . Överkäken stöder övre tänder och många av mjukdelar komponenter i munnen . Underkäken , som ansluter sig till skallen via mandibular kondylerna är skelettet bas för käken och håller botten tänder . Både överkäke och underkäke är viktigt för tand anatomi på grund av den nära relationen mellan dessa ben och tänder . En effekt med underkäken (som ett slag på käften ) kan lossa , chip eller flytta tänder . En skadad tand i sin tur kan utveckla en infektion som sprider sig till maxilla .

Tänder

tänder i två steg . Tjugo mjölktänderna ( brukar kallas mjölktänder eller tänder baby ) få ett utbrott när en person är mellan sex månader och tre år gamla . I åldern ungefär fem och 13 år har dessa tänder falla ut och ersätts med 32 sekundär ( eller permanent) tänder . Det finns fyra typer av tänder , alla med en tydlig funktion . De åtta framtänder på framsidan av munnen är kända som de bitande tänder och är de skarpaste . De fyra cuspids ( hörntänder ) är skarpa , spetsiga tänder som hjälper incisiver skära och bryta mat . De åtta bicuspids ( premolarer ) och 12 kindtänder är platta , breda tänder används för slipning mat i lättsmält bitar . Ibland visas en extra tand , en så kallad övertalig tand .

Anatomi av en tand

Varje tand har fyra delar . Kronan är den synliga delen av tanden . Detta behandlas i emalj , som är det hårdaste ämne i hela kroppen . Dentin är den inre delen av tanden . Sitter under emaljen , är det en levande vävnad som liknar ben och ger struktur och form på tanden . Roten till tanden ligger under ytan och är den del inbäddat i käken . Detta förankrar tanden på plats . Pulpan är också under ytan och innehåller nerver och kärl som transporterar syre och näringsämnen till dentin

andra orala komponenter

Flera andra komponenter i munnen påverkar-. och påverkas av-tänderna . Den hårda och mjuka gommar Förhindra att föremål i munnen kommer in i näshålan . De retromolar kuddar ligger bakom det sista molar i botten tänder och överkäke tuberosities ligger på samma ställe , men bakom den övre tänderna . Varken verkar ha mycket funktion , men båda är föremål för muntliga infektioner . Tandköttet , eller tandkött , har närmast relation med tänderna. Svullna, skadad eller sjuk tandkött kan göra rengöring av tänder svårt . Av samma skäl , inte ordentligt rena tänder kan leda till svullna , skadade eller sjuka tandkött .

Använder

Dental anatomi är viktigt att ett antal medicinska vetenskaper. Tandläkare använder tandläkare anatomi för att diagnostisera problem och ta hand om patientens tänder . Oral kirurger använder mer djupgående information för att utföra rotfyllningar och andra nödvändiga operationer . Ortodontister utveckla och genomföra en plan för att räta ut sina patienters tänder . Odontologists är främst forskare som studerar sjukdomar , problem och struktur tänder . Forensic odontologists använder sina kunskaper i anatomi tandläkare att bistå i brottsutredningar genom att identifiera offren och matchande bitmärken på potentiella misstänkta .

Previous:nothing Next:hur man ska rapportera problem med en tandläkare

Relaterade artiklar


 • hur du tar bort lumineers
 • hur man bleka tänderna med mat - grade väteperoxid
 • diy tandvård rengöring
 • hur man fixar en tandkrona
 • typer av produkter munnen tvätta
 • TMJ övningar för diskbråck
 • hur till vända gula tänder vita lätt hemma
 • xylitol hälsorisker
 • hur du förbättrar din tandhälsa och slåss karies
 • Hur man sköter om en tand apparaten med peroxid
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com