tandvård anatomi & fysiologi

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-05-08
Den mänskliga mun har olika strukturer och organ som arbetar tillsammans för att hjälpa tugga mat och hålla en person frisk , enligt " Torres och Ehrlich Modern Dental Assisting . " Dental lagen måste förstå anatomi och fysiologi olika delar av munhålan att använda som en referenspunkt för tandvård och att upptäcka eventuella oegentligheter under kliniska undersökningar

Tänder Typer

Tänderna hos en vuxen är indelade i fyra kategorier-incisiver, hörntänder, premolarer och molarer . Framtänder är ensamstående rotade tänderna med en vass , tunn kant . Dessa tänder är placerade längst fram i munnen och är avsedda att skära maten . Tungan sidan av en framtand är formad som en spade för att vägleda mat i munnen . Hörntänder , även känd som cuspids , är placerade i " hörnet " av en persons tandbågen . Hörntänderna klippa och riva livsmedel , vilket kräver tillämpning av kraft . Hörntänderna är de längsta tänderna i den mänskliga munnen och därmed också är några av de mest stabila tänderna . Premolarer , även kallad bicuspids , är en korsning mellan hörntänder och molarer och sitta bakom hörntänderna . Dessa tänder har pekat kuspar på sin kind sida som håller mat, medan kuspar på tungan sidan mala det . Kindtänderna är mycket större än premolarer och tugga eller slipa upp mat i bak i munnen .

Tänder Konturer

Alla tänder har en böjd yta förutom då tanden är avbrutna eller slitna . Vissa ytor är böjda utåt , eller konvex , medan andra är böjda inåt , eller konkav . Krökningar på ansiktsbehandling ytan-ytan på en tand närmast ansiktet-och på den språkliga ytan , som är den yta av tanden närmast tungan, ger naturliga passager för mat . Detta skyddar tandköttet från effekten av livsmedel under tugga . Den mesiala och distala områden är två andra ytor av tänder . Mesial ytan är den yta av tanden mot mittlinjen i munhålan , medan den distala ytan är den yta långt från mittlinjen . Konturerna av mesiala och distala ytor ge normal kontakt mellan tänderna och bidra till att bevara tänderna genom självrensande .

Tongue

Tungan är mestadels består av muskler och är täckt med ett tjockt lager av slemhinnor och tusentals små prognoser som kallas papiller . Inne i papiller är sinnesorgan och nerver för smak och känsel . Tungan är en viktig del av dentala anatomi och fysiologi studier eftersom det hjälper en person att positionera mat medan de äter , smaka mat , svälja mat och rena munhålan. Smaklökarna sitter på ovansidan , eller dorsum sidan av tungan . Saliv hjälper till att stimulera dessa organ för att upptäcka smaker .

Gingival

Den del av tanden som syns i munnen , kallad krona , är omgiven av en manschett av gingival vävnad . Tandköttet , känd som tandköttet , är slemhinna-eller fuktig vävnad-som täcker käken områden och omger /skyddar halsar i tänderna . Tandköttet är självrensande och är båda är knutna och lös i olika delar av munnen .

Smak

Den hårda gommen i gommen skiljer näshålan ovan från munhålan nedan . Bakom den övre tandbågen centrala incisiverna är skarpare papilla , en päronformad pad som fungerar som injektionsstället för anestesi av nasopalatine nerv innan förfaranden såsom tandfyllningar .

Previous:nothing Next:natriumbikarbonat dentalt bruk

Relaterade artiklar


 • tandvård patientinformation
 • hur man tar hand om blinda patienter i tandläkarens
 • hur man byter tandfyllningar
 • hur man får ett leende vitare ljusare
 • hur man får vita tänder utan att spendera massor av pengar
 • hur man kan undvika att hål i tänderna
 • vad är inblandad i en tand inlägg prep ?
 • kvalifikationer för att bli tandläkare
 • hur du tar bort batteriet på en Sonicare Elite
 • hur man kan förebygga fläckar på proteser
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com