tandvård nödsituationer protokoll

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-05-21
Som med alla medicinska akutfall , rekommenderas att du söker ordentlig läkarvård så snart som möjligt . Dina tänder liknar ben . De har levande vävnad inuti . Mindre skador såsom ett chip är kosmetisk och kan vänta till ett möte . Behöver dock stora skador som en trasig tand där massa är synlig omedelbar uppmärksamhet. De flesta akutmottagningar har någon form av tandvårdspersonal på samtal och de flesta tandläkare har Nödanvisningar med deras telefonsvarare

grundläggande protokoll

Håll det skadade området rent , skölj med varmt vatten om det behövs . Om blödningen , packa den ordentligt med en kompress eller gasbinda-liknande material . Håll trycket på såret . Om en tand eller en bit av en tand har lossnat , placera tanden i kall mjölk eller tand konserveringsmedel. Om den är smutsig , skölj med varmt vatten , men ta inte bort eller på en vävnad . Produkter för smärta bör Ibuprofen-baserat eller paracetamol -baserade . Undvik acetylsalicylsyra.

mjukdelsskada

Om en liten främmande föremål i munnen , ta bort den . Använd tandtråd . Om det inte är mellan tänderna , använd pincett . Skölj med varmt vatten. Om skadan är blödning , utöva påtryckningar med en ren trasa tills det tar stopp . Om det slutar inte , eller om du misstänker brutna ben (som i käken ) inte flytta den skadade munnen . Gå till akuten . Använd en kall kompress för att hålla ner svullnaden .

Pain Control

Gnid smärtstillande direkt mot skadan , brinner det i vävnaderna. Muntlig bedövande medel är OK för tillfällig smärtlindring men bör inte användas under lång tid , och aldrig på öppna sår . Håll svullnad ner med kalla kompresser eller is . Placera inte isen direkt mot den skadade vävnaden inne i munnen . Sprickor i tänderna kan orsaka smärta och bör ses av en tandläkare för att förhindra nerv-och rotskador men är ofta inte tillräckligt allvarliga för att besöka akuten .

Tandreglering

Mindre skärsår och skrubbsår är normala för tandreglering . De flesta problem kan lösas tillfälligt . Peta ledningar kan försiktigt föras tillbaka med ett suddgummi eller genom att täcka slutet med vax . Om skador på mjuk vävnad , skölj med varmt vatten. Om skadan är blödning , se grundläggande protokoll avsnitt . Om skador har uppstått på tandreglering och orsakar allvarliga skador , uppsök omedelbart tandvård hjälp . Gå till akuten om det behövs .

Pet Protokoll

Var försiktig när man undersöker munnen på ett djur som har ont . Även milda djur kommer att motstå , så flytta långsamt . Om skadan är kosmetiska , kan det ignoreras . Om skadan är större , då en veterinär bör ses så snart som möjligt . Mjukdelsskador , om mindre , kommer att läka på egen hand . Stora skador kommer att behöva läkarvård . Håll djuret lugn . Tryck inte på munnen , eller använda en munkorg . Djuret kommer att reagera illa .

Previous:nothing Next:tandtekniska laboratorium verktyg

Relaterade artiklar


 • Hur tar jag bort fläckar från keramiska tandställning ?
 • tandköttsproblem behandling produkter
 • hur du tar bort tuggummi från tandproteser
 • vad är orsakerna till tandsten på människors tänder ?
 • hur man vända avkalkning
 • av antibiotika för tandvärk
 • vad är några fördelar med tandblekningsmedel ?
 • hur du utbilda dina barn om hängslen
 • process av dentala städning
 • hur man vitare tänder enkelt hemma
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com