biologiska effekter av strålning inom tandvården

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-06-24
Dental röntgen ( röntgenbilder ) hjälpa tandläkare se inuti en tand och under tandköttet att diagnostisera vanliga problem som karies , tandlossning och infektioner . Utan denna teknik skulle många sjukdomar gå behandlas . Men X-strålar är inte utan risk som personer absorbera den ökande mängden strålning från omgivningen. Forskare vid Sussex Medical School visar att begränsa dental röntgen när det är möjligt

X-Ray Historia

Tandvård har gjort stora framsteg i att sänka exponeringen under röntgen. Under 1930-talet och 1940-talet , varade bestråla röntgen kon som strålning täckte de flesta av huvud och hals , och exponeringen flera sekunder . Idag är diametern av konen mindre än 3 inches , pekade på en liten plats och exponering varar bara tiondels sekunder . Snabbare film hastighet har också minskat mängden strålning patienten får .

strålningsrisker

X-strålar är en form av energi som är upp av levande organismer. Stora mängder strålning kan få celler att mutera , och har visat sig orsaka cancer och förändringar i kromosomerna . Om huvudet och nacken utsätts för, kan röntgen ökar risken för cancer i ögats lins , sköldkörtel , spottkörtlar , benmärg och hud . Det bly i spetsen förkläde används i tandläkarpraktik används för att förhindra strålning når patientens känsliga organ .

strålningsexponering

I den normala för en dag , är du utsätts för strålning från olika källor , såsom flygbolag resor, höga höjder , gaser radon och hushållsapparater. Den röntgen används för att uttrycka mätning av strålning och mängden energi som absorberas av vävnad kallas en rad , eller strålning absorberad dos . Exponering för strålning är kumulativ , dvs den resulterande biologisk effekt beror på den totala mängden strålning absorberas under en livstid .

strålningseffekter

Sköldkörteln är en körtel som är mycket utsatta för strålning som orsakas cancer och mest mottagliga till tandläkare röntgenstrålning. Det har konstaterats att X -ray-tekniker , tandskötare och även tandläkare har upplevt förhöjda risker för tumörer och sköldkörtelcancer på grund av upprepad exponering för röntgenstrålar strålning . Enligt American Academy of Family Physicians , den accepterade kumulativ dos av strålning under graviditet är 5 rad , motsvarande 50. 000 dentala röntgenundersökningar . Men många tandläkare väljer att skjuta upp denna exponering under en kvinnas graviditet , såvida det inte är en nödsituation .

Aktuella studier

I ett April 2010 studie i tidskriften Acta Oncologica , upptäckte forskarna en ökad risk för sköldkörtelcancer i patienter som har haft upprepade dental röntgen . Enligt studien , patienter som haft upp till fyra dentala röntgen var mer än dubbelt så stor risk att ha utvecklat sjukdomen . Genom att ta emot mellan fem och nio röntgen , ökade risken mer än fyra gånger , och de som hade haft 10 eller fler röntgenbilder hade en 5,4 gånger högre risk än någon som aldrig hade varit röntgas .

Previous:nothing Next:tandläkare städredskap

Relaterade artiklar


 • Vilka är de behandlingar för ett sår i munnen ?
 • stamcellsforskning för dentalt föryngring
 • hur du gör din egen väteperoxid tänder gel hemma
 • hur du tar bort tand limma själv
 • denturist lön i Kanada
 • hur man vet livsmedel som orsakar dålig andedräkt
 • hur man äter med en flipper protes
 • korrekt tillämpning av protes lim
 • hur man använder tandblekning brickor
 • hur man passar proteser korrekt
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com