intraorala röntgen för barn

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-06-04
Röntgenstrålning upptäcktes 1895 av fysikern Wilhelm Roentgen . Han upptäckte att ben under hans hud var synlig när strålarna från en katod röret passerat . Röntgen visste inte vad som hände och märkt strålarna "X" , vilket ger oss uttrycket x -ray . X-strålar är också känd som röntgenbilder . De används ofta av tandläkare som en förebyggande och diagnostiska verktyg i tandläkarundersökningar. Du bör överväga ett par saker när det gäller att intraorala röntgenbilder med barn

Du behöver : .
papper och penna.

Beskrivning

Två typer av oral röntgen finns : intraorala och extraorala röntgenbilder . Intraoral innebär att röntgenbilder tas från insidan av munnen , medan extraorala innebär att de är tagna från utanför munnen . Intraoral röntgenbilder är de vanligaste . Bite-wing , periapikal , ocklusala och hela munnen röntgenbilder är bara några av de använda intraoral röntgenbilder . Intraoral röntgenbilder hjälpa tandläkare upptäcka håligheter , kontrollera tand tillväxt och utveckling , övervaka förfall och kontrollera Boney området runt tänderna .

Ålder Rekommendationer

Ingen särskild ålder föreligger för när ett barn ska få sin första intraorala röntgenbilder , men i åldern 5 och 6 är ett ganska vanligt ålder för första röntgen . Förutom att ett barns ålder , kommer en tandläkare anser också storleken på ett barns munhålan , hans eller hennes behov och andra särskilda omständigheter . Bevis på hålrum eller tandröta , tidigt trauma mot ansikte eller en läpp -eller gomspalt är alla skäl för en tandläkare att ta intraorala röntgenbilder tidigare .

Strålning Oro

Tandläkare väga riskerna och fördelarna när det gäller att ta intraorala röntgenbilder på ett barn på grund av strålningen oro . Barn är mer känsliga för strålning än vuxna, men tandläkare kan minska risken genom att använda skyddande tekniker . Med hjälp av en högre hastighet film , inklusive digitala röntgenbilder , kan minska exponeringen . Exponering för strålning mäts i milligrays . En undersökning från 1999 av Nationwide Utvärdering av X-Ray Trender visade att med hjälp av F-hastighet film ( snabbare ) än D-hastighet film ( långsammare ) minskad exponering för strålning med 60 procent . Tandläkare kommer också att använda en bly förkläde och sköldkörtel krage för att minska exponeringen .

Frekvens

Frekvensen av intraorala röntgenbilder på barn beror på deras behov . För barn med hög risk för karies , rekommenderar American Academy of Pediatric Dentistry röntgenbilder var sjätte månad. För barn med en låg risk för karies , röntgen var 12 till 24 månader är acceptabel . Tandborstning och tandtråd regelbundet , med hjälp fluorid och hålla sockerintag ned kommer alla bidra till att minska behovet av täta intraorala röntgenbilder .

Tips

att gå till tandläkaren och med intraorala röntgenbilder är en skrämmande upplevelse för vissa barn . Se till tandläkaren och tandhygienisten använda en " berätta /visa /göra " strategi kommer att lindra rädsla i ditt barn . Detta betyder att de kommer att berätta för barnet om förfarandet och sedan visa dem utrustning eller ens visa med hjälp av utrustningen på en förälder och sedan faktiskt slutföra förfarandet på barnet . Använd enkla ord när du pratar med ditt barn om någon del av processen . Se till att du använder positiv förstärkning och lugn i hela tandvård besök . Använd distraktioner när det är nödvändigt att hålla ett barns uppmärksamhet utanför förfarandet .

Previous:nothing Next:hur du tar bort lim från hängslen

Relaterade artiklar


 • naturlig tand smärtlindring
 • Vilka är fördelarna med en tungskrapa ?
 • hur kan lysa och bleka tänderna hemma
 • att bota dålig andedräkt med huskurer
 • hur man bär en nattvakt för att skydda dina tänder från slipning
 • Hur du tar dentala röntgen
 • hur du tar bort tand cement från tänder
 • tandvård för personer utan försäkring
 • hur du tar bort tobak fläckar från tänderna naturligt
 • hur snabbt bli av med dålig andedräkt
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com