kosmetisk behandling för tänderna

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-06-16
Tandbehandlingar kan generellt delas in i två kategorier-de som du kan behöva av medicinska skäl ( till exempel för att behandla karies eller tuggummi infektioner) , och de du kanske vill för att se bättre ( till exempel för att bleka , räta eller omforma tänderna ) . Det senare kallas för " kosmetiska " förfaranden , och många är tillgängliga både på din tandläkarpraktik eller för dig att göra hemma

At- Home Whitening

Om du vill ljusare färgen på dina tänder , det finns OTC ( over-the-counter ) kit som finns på apotek och vissa livsmedelsbutiker . Dessa inkluderar gummiunderlag som du fyller med en väte-peroxid gel och lägg runt tänderna att bleka dem , eller plast " vitare " remsor som du fäster på tänderna i 30 minuter åt gången . Dessa behandlingar kan vara till hjälp , men är inte lika starka som de som finns på din tandläkarmottagning.

Det finns även blekande tandkrämer som finns, som hävdar att ta bort ytan fläckar genom slipning .

Professional Whitening

Din tandläkare kan ge tandblekningsbehandlingar som är starkare än at- home förfaranden , och att har visat sig vara effektiva . Hem blekning , till exempel , liknar OTC -kit, men din tandläkare ger dig en gummi bricka som monteras på din tänder , och en gel som är betydligt starkare än vad du skulle komma över disk .

Power blekning ( även kallad laser blekning ) innebär målning en extremt stark gel på tänderna och sedan peka ett speciellt ljus på dem för att påskynda blekningsprocessen ( som tar ca 60 minuter för att lätta tänder med fem eller sex nyanser ) .

Kommunicera med din tandläkare om du upplever tuggummi irritation eller känslighet i tänderna , som är riskerna med att blekning behandling .

Faner

Faner är tunna lager av porslin som läggs till framsidan av tänderna . Beroende på varför du behöver dem , de kan tjäna två syften-att göra något sneda tänder visas direkt , eller för att förbättra utseendet på en tand som är kluvet eller missfärgad. Fasaden kan pågå i åratal , men kanterna är ömtåliga-så du bör inte bita hårt föremål såsom is eller naglarna , om du har en fasad .

Det tar två besök till tandläkaren för att få skalfasader . Vid det första kommer hon ta en form av dina tänder. Vid det andra kommer hon cement porslinet till din tand eller tänder . Men om du får en fasad av ett kompositmaterial än porslin , det tar bara ett besök . Dessa sammansatta material inte varar så länge som porslin men är mer lätta att byta.

kronor , inlägg och onlays

Om du har en tand som är trasig eller har slitits av röta eller stora fyllningar , kan du vara en kandidat för en krona , inlägg eller onlay .

Inlägg och onlays är som fyllningar , men de är gjorda i ett tandtekniskt laboratorium och sedan cementeras till din tand . De kan vara gjorda av guld eller av tand-färgade material ( inklusive porslin ) , vilket gör dem mer attraktiva än traditionella fyllningar av amalgam .

En krona också görs i ett laboratorium, och sedan limmas över din tand för att " dölja "det . Liksom inlays och onlays , kronor kommer i en mängd olika material , varav en del kan matcha din tand färg .

Med ett intryck för en krona kan kräva lokalbedövning . Medan du väntar på labbet för att göra din krona , kan din tandläkare att ge dig en tillfällig .

Bridges

Broar ger dig löständer ( eller en falsk tand ) utan krångel med proteser . De omfattar kröning tänderna på var sida om tomrummet och bifoga porslin tänder för att fylla det tomma utrymmet . Detta kräver borrning i tänderna som ligger på vardera sidan av klyftan .

en mindre invasiv sätt att fylla tomma utrymmen är att få en självhäftande bron, som obligationer till befintliga tänder med mindre borrning .

Du kan också ersätta förlorade tänder med titan stavar , som är förankrade i käkbenet och håll en protes eller krona .

Tandreglering

Ortodonti innebär den långsamma riktning av sneda tänder . Ibland din tandläkare kan föreslå tandreglering för medicinska skäl , till exempel för att hindra dig från slipning dåligt ihop tänderna , eller att göra det lättare att rengöra tänder och tandkött . Men ofta människor väljer att ha tandreglering för kosmetiska ändamål.

Din ortodontist kommer förmodligen fästa hängslen till tänderna , de utöva påtryckningar på tänderna att flytta på plats . Det finns olika typer av hängslen , inklusive flyttbara plast hängslen med fjädrar , och de mer traditionella konsoler metall som är cementerade till tänderna och ansluten via tråd . Din hängslen kan vara klar, vit eller metall . I varje fall de flesta människor som får tandställning gör detta under tonåren , och hålla dem i ca två år .

Previous:nothing Next:hur man kan bota svampinfektion naturligt

Relaterade artiklar


 • hur att bleka tänderna på tre sätt
 • Du kan använda faktiska bleka på dina tänder ?
 • hur du tandtråd dina tänder och förbli ung
 • hur man bleka tänderna efter tandställning
 • hur man underhåller vita tänder
 • vad är du för att ta visdomständer ?
 • hemlagad partialprotes renare
 • hur man ska behandla din dåliga andedräkt nu
 • hur man ladda en muntlig B eltandborste
 • hur man vitare tänder nu
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com