strålningens effekter inom tandvården

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-06-23
Generellt , enligt University of North Carolina School of Dentistry , strålningens effekter är minimala . Den mängd joniserande strålning mäts i REMS . Detta avgör den biologiska effekten av mottagandet av joniserade strålning . En millirem är en tusendel av en rem och en person som tar emot strålning är tillåten upp till 100 millirem strålning per år . Dental röntgen förvalta cirka 1 millirem per exponering

Historia

Enligt Colgate World of Care , processen att ta röntgenbilder först upptäcktes av fysikern Wilhelm Roentgen 1895. Han motiverades av glödande katod rör och var nyfiken på vilka möjligheter de kan producera . Han fann att när den visas på en solid del av kroppen det producerat förmågan att se benstrukturen i när man står inför ett fluorescerande skärm . Han betecknade rockor med " X " är att i matematiska termer "X " definierar något som inte är känd .

Funktion

Syftet för dental röntgen är att bestämma strukturen av patienterna mun och hitta fel i tänder och käke om den finns . Dental radio-diagram kallas även röntgen stöd till tandläkaren i att upptäcka röta som inte kan förekomma för blotta ögat och gömda mellan tänderna . Det kan också finnas bakomliggande förfall under tandköttet. Röntgen också hjälper tandläkaren hitta några benförlust eller nervskada till tanden

Typer

Det finns två typer av tandvård röntgenbilder . Intraoral och extraorala . Intraoral röntgenbilder ta bilder inifrån munnen . Extraorala röntgenbilder tar bilder utanför munnen och huvudet . Intraoral röntgen kan ta bilder på bara en tand och rot eller hela munnen , inklusive käken. Extraorala röntgenstrålar kan ta bilder av hela huvudet och käken inklusive tänder och rötter . Intraoral röntgen främst koncentrera sig på tänderna och käken under extraorala röntgenbilder huvudsak inrikta sig på tillväxt och utveckling i käke och skalle .

Effekter

All form av strålning kan i slutändan leda till cellskador . Vad avgör hur mycket skada är doseringen av strålningen . Strålning används i tandvården tillämpas i minimala mängder och om de används klokt i stället för överdrivet det inte kommer att orsaka en hög skada . Se alltid till att när du tar emot en tand röntgenbild den anställde placerar en skyddande leda förkläde på dig att skydda din kropp från att utsättas i onödan för strålning .

Förebyggande /Lösning

Försiktighetsåtgärder som låg stråldos tillämpas för att hjälpa till att minska effekterna av strålning . Filmhållare är också till hjälp att försäkra exakt placering av filmen så att mindre upprepa röntgenbilder måste fattas på grund av halka eller förflyttning från att innehas av fingrar .

Previous:nothing Next:Vad är tandläkarpraktik nödsituationer ?

Relaterade artiklar


 • hur du infogar & position proteser
 • hur man förstår varför du tuggar på is
 • nattvakt biverkningar
 • hem rättsmedel för inuti käken bita
 • hur man rengör tänderna med bikarbonat
 • hur vita kan tänderna förvänta sig efter tandläkarens vitare ?
 • vad är banding när man får tandställning ?
 • hur man sköter om en skräddarsydd nattvakt
 • växtbaserade vitare
 • hem rättsmedel för en emalj reparation
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com