tandvård anatomi villkor

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-06-28
struktur av människors tänder är komplex och lämplig vård måste ges för att säkerställa anatomi av tanden förblir friska . Barn har 20 mjölktänder , 10 i överkäken och 10 i underkäken . Dessa kallas mjölktänder eller primära tänder . Dessa primära tänder ersätts med upp till 32 permanenta tänder , som ibland omfattar fyra visdomständer . Dessa permanenta tänder används varje dag , och vara medveten om deras struktur hjälper till att förstå vikten av god tandhälsa .

Emalj

Emalj är den vita blanka ämnet omfattar en tand och är det hårdaste ämne som finns i den mänskliga kroppen. Den är gjord av en förkalkad ämnet och dess huvudsakliga funktion är att skydda den mjuka dentinet av tanden . Socker från mat och dryck är ansvariga för förstörelsen av emalj , och detta leder till hålrum förekommer i tänderna . Emalj kan variera i färg från blekgul till en gråaktig vit , men eftersom emaljen är delvis genomskinlig , färg på dentin under kan påverka färgen på tanden .

Dentin

dentin dentala vävnad som avgör storleken och formen på våra tänder . Den är gjord av många olika mineraler inklusive kalcium, och dess viktigaste funktion är att skydda massa av tanden . Även om det är ett hårt ämne , är den känslig för röta och infektion , vilket kan leda till dyra tandvård .

Massa

Massan är den mjukaste ämnet i tanden och kan hittas i kronan och roten av tanden . Den innehåller blodkärl och nerver och ger tanden med näringsämnen . Om massan av tanden skadas , då tanden har dött , och tanden måste ha nerver bort och fyllda med ett ämne för att förhindra infektion .

Gingival ( tandkött )

tandköttet är området kring basen av tänderna . Tandköttet är en typ av membran som ger en tätning runt tanden . Den upptar också utrymme mellan tänderna . Friska tandköttet bör korall rosa . Mörkare tandkött kan vara en följd av sjukdomar i tandköttet.

Cementum

Cementum är ett lager av vävnad som är förkalkad och hjälper till att stödja tanden i käken . Den är gul till färgen och mycket mjukare än både emalj och dentin . Cementum kan exponeras om tandköttet drar sig tillbaka för långt .

Periodontal ledband

parodontala ligamenten bindväv som förbinder Cementum till käkbenet ( alvelor ben ) och täcka roten . Dess funktioner inkluderar även stöd för tanden . Tension läggs på parodontala ligament under tuggar och biter , eftersom tanden kan röra sig något när man äter .

Previous:nothing Next:rostfritt stål tandvård verktyg

Relaterade artiklar


 • hur man kan bli av gingivit själv
 • protes borstar vs tandborstar
 • hur man passar proteser korrekt
 • sätt att bekämpa en tandvärk
 • hur reparera en tand i en protes
 • hur man läka Cankerskav
 • Priset på en tand implantat vs bro
 • hur man kan bota dålig andedräkt
 • metoder för att fästa partiella proteser
 • hur man njuta av din rotfyllning
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com