tandvård inlägg vs onlay

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-06-07
Dental terminologi varierar något om definitionen av fyllningar , inlägg och onlays , men det finns flera kräsna egenskaper som hjälper dig att förstå skillnaderna . En onlay är mer invasiva och dyra, medan inlägg och fyllningar är oftast mindre invasiva . Inlägg och onlays används oftast för " bakre " tänder , nämligen tänderna med plana ytorna på baksidan av din mun som du använder för att tugga . En infällning eller onlay förfarande innebär skapandet av en ensemble som är bunden till din tand med olika typer av cement . Alternativt fyllningar skapas genom gjutning av utfyllnad för att tanden och gör det möjligt att hårdna . Fråga alltid din tandläkare för att förklara sin definition av förfarandet så att du förstår specifikt vad som rekommenderas för din tand

tandytan

Den främsta skillnaden mellan ett inlägg och en onlay är tandytan täcks. Ett onlay täcker mer yta av tanden än en infällning och sveper över åtminstone ena kanten av tanden . Ett onlay kan svepa över flera tand kanter och även täcker hela tuggytan . En infällning inte Linda inte över kanten på din tand, men fortfarande inom " kuspar " eller bulor vid kanterna av din tandytan .

Tooth Svaghet

En onlay ofta rekommenderas om din tandläkare finner svagheter i tanden samt skador på bita yta som sprider sig över kuspar . Ett onlay är estetiskt att föredra framför en krona , eftersom flera av dina naturliga tänder kommer att bevaras i en onlay förfarande och mindre av fogmaterial kommer att vara synlig . En förfallen tand kan förstärkas och skyddas av bindning det med en onlay . Ett inlay används ofta i stället för en fyllning Om tanden är svag eller om förfallet i mitten av tanden är omfattande . Återigen , limning en tand med en inlaga kan befästa tanden , vilket kan sänka behovet av framtida tandvård på tanden vid ett senare tillfälle .

arbetsordningen Tid

Beroende på din karies , kan en onlay ta något längre tid att slutföra än en inlaga . Med både en infällning eller en onlay kommer din tandläkare utföra samma förfarande för rengöring ut förfall , skapa rösterna , härdning i rollistan ( antingen i en maskin på plats , eller på ett labb ) och sedan limma rösterna för att tanden . Förfarandet kan fyllas i på ett eller två besök , beroende på om din tandläkare har hårdvara för att skapa den gjutna på kontoret eller behöver skicka kasta bort göras . Eftersom en onlay täcker mer yta av tanden , kan det ta längre tid för din tandläkare för att rengöra och förbereda tanden som ska limmas , men totalt sett de två tillvägagångssätten är desamma.

Sikt

Ett inlay kommer att bli mindre synliga än ett utlägg för att den ligger i centrum av tanden och inte linda in över kanterna på tanden . Många tandläkare använder porslin eller keramik för att skapa inlägg och onlay , som kan skapas i olika nyanser som matchar färgen på din tandemaljen . Den resulterande rösterna är ofta knappt syns den tillfällige betraktaren att föredra framför att amalgam eller guld .

Alternativa förfaranden

En onlay är en mindre invasiv alternativ en tandläkare kan rekommendera under ett helt krona , beroende på graden av tand sönderfall . Eftersom en hel krona kräver demontering av en betydande del av tanden och placering av en full kastade över hela tanden , är ett onlay ett idealiskt alternativ om din förfall inte har spridit sig över hela tanden . Alternativt är en infällning ibland utbytbar med en fyllning , beroende på omfattningen av förfall och svaghet i tanden .

Previous:nothing Next:de bästa sätten att limma proteser

Relaterade artiklar


 • hur du tar bort kabeln från hängslen
 • hur man ska fastställa tandköttsproblem behandling
 • hur man bleka tänderna naturligt : ett säkert och effectivel sätt
 • hur man skölja munnen med havssalt
 • kan parodontit vändas ?
 • hur man bleka proteser natten
 • tandläkare vs parodontolog
 • kan fejka tänder bleka ?
 • Hur man naturligtvis behandla halitosis
 • övningar för TMJ mandabal
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com