vad är orsaken till en mörk FLÄCK på en tand krona ?

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-06-22
För en person för att bibehålla sin tandhälsa är det viktigt att hon visuellt undersöker tänderna regelbundet . Inte alla tandhälsa problemen börjar med tandvärk . Många börjar med synliga symptom , såsom en mörk FLÄCK på tandkronan

tandkronan

kronan på en tand är den synliga delen av tanden ovanför tandköttskanten . Kronan är täckt med ett lager av emalj . Emalj är hård och gör att tänderna för att riva och tugga mat . Emalj av en tand är vanligtvis en enhetlig vit färg . Över tid kan Färgningsmedel leda till färgförändringar i tandkronan , inklusive gulfärgning .

Dark fläckar

Dark fläckar kan visas var som helst på en tand krona , inklusive nära tandköttskanten eller högre , på sidan av tanden . I molarer är det inte ovanligt att se mörka fläckar på och runt sprickorna på toppar av tänderna . Dessa kan variera från ljust brun till mörkt brun till svart .

Orsaker

En mörk FLÄCK på tandkronan kan orsakas av mineraliserat plack inlåning , även känd som tandsten . Denna inlåning kan vara små , eller de kan vara stora nog att täcka hela sidan av en tand . Hål i tänderna är destruktiva lesioner som ofta börjar som mycket små , mörka fläckar som växer över tiden . Hos barn kan en nyligen framkom tand har en del av emaljen nagelbanden på den . Denna nagelband , som omges tanden medan det ännu var inne i barnets tandköttet , ser ut som en mörk FLÄCK på tanden .

Behandling

Behandling av en mörk FLÄCK på en krona beror på orsaken . Tandsten kan rengöras bort av en tandläkare . För ett hålrum kan skada och skadad vävnad tas bort av en tandläkare och tomrummet bakom kan fyllas med porslin , komposit eller en metall legering som silver eller guld . I svåra fall kan en rotfyllning eller en tandkrona behövas . Emaljen nagelband kan lätt avlägsnas genom borstning en nyligen uppstod tand .

Överväganden

Eftersom mörka fläckar på en krona kan signalera skada på tand , tandläkare föredrar att hindra dem snarare än att behandla dem . Tandborstning och tandtråd regelbundet kan förhindra plack byggs upp som leder till tandsten . Det kan också stoppa hålrum bildas i första hand . Regelbundna yrkesexamina kan hjälpa fånga mörka fläckar medan de är små och hindra dem från att bli allvarliga hälsoproblem .

Previous:nothing Next:exempel på tandvård felbehandling

Relaterade artiklar


 • fördelarna med att använda en elektrisk tandborste
 • Hur en tand torrt vakuum arbete ?
 • hur man gör ett munvatten mot dålig andedräkt
 • Hur du tar hand om ditt tandkött
 • hur du får ditt barn att borsta tänderna i två minuter
 • fördelarna med en elektrisk tandborste
 • hur man använder saker från hemmet för att bota gingivit
 • barntandvård för barn
 • tand tätningsmedel säkerhet
 • pediatriska dental infektion
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com