Hur uppstår en tandvärk ?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-05-25

Karies

När någon har en tandvärk , det första en tandläkare letar efter är en hålighet . De flesta tror att socker orsakar hål , men det är bara hälften sant . När maten tuggas , bryter saliv ner socker och förvandlar dem till syror . Dessa syror kan orsaka de yttre lagren av en tand att försämras , vilket resulterar i ett hål . Hålet kan börja i liten skala och smärtfritt, men som mat hamnar i det, det kan bredda och bli mycket smärtsam .

tandköttssjukdomar

En annan vanlig orsak till tandvärk är tandköttssjukdomar. Detta inträffar när bakterier , så kallade plack , byggs upp på basen av tänder , som orsakar nedbrytning av ben och bildar " fickor ". När maten börjar bygga upp i dessa fickor , skapar det en tandvärk . Obehandlad tandköttsinflammation kan leda till tandlossning .

Tooth Fracture

Ibland kan en tand kan fraktur eller spricka , ofta som ett resultat av att äta något hårt . Bitande ner på trasig tand kan orsaka svår smärta . Om behandlas omedelbart , kan den personen behöver bara en mössa eller en krona ut på tanden . Men om de lämnas för länge , kan en rotfyllning vara nödvändigt .

Tandsprickning

Även om de flesta människor tänker på barn när de tänker på barnsjukdomar , många tonåringar kan uppleva smärta när de skar sina visdomständer . Även om detta inte är anledning till oro , kan tänder är på väg upp genom tandköttet vara mycket smärtsamt . Ibland en flik av hud kan täcka en tand som det driver upp , och om maten blir under huden , kan den orsaka en lätt infektion . Detta brukar lösas genom att ta bort mat och skölja munnen med antiseptiskt medel .

impaktion

Vissa människor tycker att de har en tandvärk efter deras visdomständer blossa upp och detta beror oftast på att tänderna blir påverkade . Impaktion uppstår när det inte finns tillräckligt utrymme för att alla tänder sitter bekvämt , så de får trycks ihop. Detta trycka ihop kan ofta orsaka smärta och oftast måste behandlas av avlägsnande av visdomständer .

Förebyggande flesta tandvärk kan förebyggas genom att ta vård av tänder och tandkött ordentligt . Tandläkare rekommenderar att alla grundligt borsta tänderna och tandtråd minst två gånger om dagen . Det bör dock noteras att tvångsmässiga borstning av tänderna ( flera gånger under dagen ) kan också leda till problem , främst den försämring av emalj och dentin .

Previous:nothing Next:hur man hittar en bra tandläkare

Relaterade artiklar


 • tandimplantat kostnader
 • natt mun vakter jämförelser
 • Hur fungerar en tandläkare tänder vitare ?
 • vad gör partiella proteser kosta ?
 • om komplikationer efter tandimplantat
 • Hur fungerar en Waterpik arbete ?
 • hur man gör olja dra på tandhälsan
 • bra endodontist
 • vad gör partiella proteser ut ?
 • inte bakpulver fungerar bra som tänder blekmedel ?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com