historia : anestesiologi

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-05-04
Historien om Anestesiologi är komplex . Från urminnes tider har människan sökt ett sätt att lindra smärta och att genomföra omfattande medicinska arbetet på en patient utan att orsaka intensiv smärta . Narkos är också viktiga vid operationer . Patienter som är vaken tenderar att flytta när smärtan slår till , vilket minskar precisionen i nedskärningar och undersökande operation . Forskarna har arbetat med att utveckla vetenskapen om Anestesiologi i mer än fem tusen år

Historia

Experter tror att vetenskapen om Anestesiologi föddes i förhistorien , även innan branden upptäcktes och hjulet uppfanns . Kapslar av opiumvallmo har hittats i forntida Sumer och andra ruiner går tillbaka så långt som 4200BC . Fram till år 1100 f. Kr. hade opium blivit ett viktigt verktyg för kirurger . Detta framgick i skriftlig dokumentation som finns i Cypern . Kina och Indien började använda opium omkring 500 e. Kr. , trots att dessa civilisationer var redan använda andra ämnen, även cannabis , för att inducera dvala .

Typer

I gamla tider fanns det i princip tre typer av narkos används : narkotika ( som minskar spänningar och orsaka en allmän känsla av välbefinnande ) , anodynes ( smärtstillande ) och sömnmedel ( som orsakar sömn ) . Användningen av dessa tre typer av ämnen beror främst på vad som fanns till en viss läkare , snarare än den typ av förfarande som skall utföras .

Identifiering

I början av Europa , används läkarna en mängd olika örter att söva sina patienter . Mandrake var Datura inoxia och bolmört särskilt populära . Den största nackdelen med dessa örter är att en höga doser av någon av dem kan leda till dödlig förgiftning , medan en dos som är för låg kommer inte att räcka för att ge någon bedövning lättnad . På grund av detta var dödsfall på grund av överdoser vanliga . Av 13-talet , började europeiska forskare experimentera med opiater , som de var , åtminstone till synes , mindre farliga . Italienska läkare Theodorik Borgognoni bidrog till införandet av " svamp -metoden ", där en trasa indränkt med ämnen som mullbär juice eller opium hölls över patientens näsa för att framkalla medvetslöshet .

Överväganden

Nästa stora genombrott i historien om Anestesiologi kom i början av 19 -talet , när brittiska läkaren Henry Hill Hickman började experimentera med användningen av lustgas . Det var dock inom tandvården där de viktigaste förbättringar i utnyttjandet av koldioxid ( " lustgas " ) gjordes . I mitten av 19th century , hundratals av tandläkare använder gasen för att behandla patienter . Detta ledde läkare att undersöka användningen av liknande ämnen-exempelvis dietyleter-både tandvård och kirurgi . Termen anestesi myntades runt denna tid och i ett brev från läkaren Oliver Wendell Holmes till en kollega vetenskapsman .

Effekter

Lokalbedövning inte använts förrän i slutet av 19th century. Fram till den tidpunkten var alla operationer och medicinska ingrepp , dock mindre , gjort under narkos . Den första lokalbedövningsmedel var kokain , som används vid ögonoperationer 1884. Andra läkare använde en blandning av salt och is ( som tenderar att bränna huden och inte kunde användas i närheten av ansiktet) eller förångas etylklorid tillämpas i form av en spray . Prokain , ett säkrare alternativ till kokain , infördes 1905 .

Previous:nothing Next:om komplikationer efter tandimplantat

Relaterade artiklar


 • om gratis tandkliniker
 • inte bakpulver fungerar bra som tänder blekmedel ?
 • tandblekningsmedel & min bro
 • Oral-B eltandborste
 • hur man bleka löständer
 • historia : anestesiologi
 • om tandblekning produkt recensioner
 • Vad kostar det för vuxna tandställning?
 • rota buckla elektrisk tandborste
 • Hur fungerar en Waterpik arbete ?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com