Hur fungerar en tandläkare en rotfyllning ?

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-06-08

rotfyllning

En rotfyllning är ett förfarande som specialisttandläkare ( eller endodontisk specialister ) utföra för att reparera och spara en kraftigt förfallen eller trasig tand . Den " rotfyllning " i sig hänvisar särskilt till det utrymme inuti tanden som innehåller mjuka inälvsprodukter ( massa ) och nerver . I en frisk tand , är detta massa vanligen inneslutet i ett material som heter dentin , som i sin tur skyddas av ett lager av emalj . När okontrollerat tandröta eller någon typ av spricka exponerar massa , är det då riskerar att inflammation, infektion , bölder ( varfyllda områdena infektion) , och i allvarliga fall , död massa själv .

Symtom en rot Kanalen är skyldig

Om du behöver en rotfyllning , det är troligt att du vet något är fel. Tänder som är rotfyllning kandidater är oftast oerhört smärtsamt , känslig för temperatur och missfärgad . Du kan också uppleva huvudvärk eller ömhet i käken . I de fall där tanden har blivit smittad , kan det finnas svullnad i kinden och halsen , eller dränering av pus i munnen .
Det är viktigt att se en tandläkare omedelbart om du upplever något av dessa symtom .

Förfarandet rotfyllning

Först kommer tandläkaren undersöka tanden och ta röntgenbilder för att se hur långt förfallet har framskridit eller djupet av sprickan /paus . Om tanden krävs att det förfarande , då tandläkaren kommer att utföra det förfarande ( om hon är kvalificerad ) eller hänvisa dig till en endodontisk specialist .

Förfarandet är tämligen enkel . Tandläkaren eller endodontisk specialist kommer bedöva området eller sedering . Hon sedan borrar ett hål i kronan av tanden . Använda röntgenbilder tas till tand eller en apex lokator (som använder elektrisk ström för att mäta rotfyllningar ) hon beräknar längden av den faktiska rotfyllningar , eftersom de kommer att behöva rengöras och fyllas hela vägen till botten .

med tunna filer och fina borrar , kommer hon ta bort fruktköttet från rotkanalen , se till att alla röta också elimineras . Hon kommer då att rengöra kanalen ordentligt och fyll öppningen , kanalen och rötter med en provisorisk fyllning material som skyddar tand från infektion och matrester .

hon sedan kommer att göra en tid hos dig för ett uppföljande besök ( vanligtvis inom en månad ) när hon kommer att ersätta provisorisk fyllning med en krona eller permanent material .

Previous:nothing Next:naturliga dentala produkter

Relaterade artiklar


 • naturliga tandblekningsmedel
 • om proteser
 • munskydd sova
 • om komplikationer efter tandimplantat
 • tandimplantat kostnader
 • om gratis tandkliniker
 • om tandsköterska verktyg
 • tandimplantat genomsnittlig kostnad
 • om tandblekning produkt recensioner
 • rota buckla elektrisk tandborste
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com