om visdomständer

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2014-06-10
Visdomständer var viktiga för våra förfäder, som troligen använde dessa molarer att slita i råa frukter och nötter. Med tiden blev käkar mindre , vilket gör vulkanen visdomständer bokstavligen en smärta för många av oss . En liten del av människor har käkar som är stora nog att rymma dessa tänder , men de flesta måste ha vattkoppor

Identification

Visdomständer är den tredje uppsättningen molarer och är de sista uppsättning tänder att bryta ut. Eftersom dessa tänder bryta ut i de flesta människor i övre tonåren eller i början av tjugoårsåldern , en tidsram som en gång var känd som " ålder av vishet , " de kallas visdomständer.

Funktioner

Hos personer med små käkar , visdom tänder kan aldrig helt bryta ut och kan bli påverkade . Impaktion uppstår när det finns tillräckligt med utrymme för en ny tand i munnen . Även om det inte finns utrymme för tanden att bryta ut , kommer det att fortsätta att försöka driva , potentiellt skadlig andra tänder och sina rötter . I vissa fall kan infektioner utvecklas på grund av påverkade tänder eller cystor kan bildas i den säck som omger en visdomstand .
Om det finns utrymme för visdomständer , kan de inte komma i raka och kan behöva tas bort eftersom de driver mot intilliggande tänder . Även visdomständer som kommer i helt rakt kan orsaka problem. En studie av oral och maxillofacial kirurgi Foundation och American Association of Oral och käkkirurger fann att dessa tänder kan vara lika stor risk att utveckla sjukdom som de som påverkas .

Överväganden

Borttagning av visdomständer utförs av tandläkare eller muntliga och käkkirurger . Om din tandläkare inte rutinmässigt utföra denna typ av operationer eller om din flytt kommer att bli särskilt svårt , kommer du att remitteras till en kirurg . Beroende på hur allvarligt problemet är operation som utförts i en tandläkarens eller på ett sjukhus eller kirurgisk centrum . Operationen kan täckas av antingen din tandläkare eller sjukförsäkring.

Förebyggande /Lösning

Hur lång operation beror på storlek och placering av visdom tänder . Påverkat tänder kräver en mer komplicerad extraktion , som en del av benet förhindra tand från utbrott kommer att behöva tas bort . Visdomständer har två eller tre rötter och din tandläkare kommer förmodligen behöva bryta tanden i flera sektioner för enklare borttagning . Efter operation , kommer det drabbade området vara ömma och svullna och smärta medicinering och is kommer att ordineras . Du kommer att instrueras att äta mjuk mat i några dagar tills tandköttet börjar läka .

Varning

Väntar tills din visdom tänder börjar göra ont innan man överväger avlägsnande är en dålig idé, enligt den amerikanska Association of Oral och käkkirurger . Tidigt avlägsnande ger ett bättre resultat och snabbare borttagning när tänderna är lättare att ta bort dem om deras rötter är mjukare och har inte bildat helt . Ignorerar påverkat visdomständer kan så småningom resultera i nervskador i den drabbade sidan av ansiktet .

Previous:nothing Next:vad är bäst sonic tandborstar ?

Relaterade artiklar


 • hur att bleka tänderna hemma naturligt
 • tandgnissling rekommendationer nattvakt
 • inte bakpulver fungerar bra som tänder blekmedel ?
 • hur man har ett friskt leende
 • Hur fungerar en tandläkare en rotfyllning ?
 • hur man vet hur mycket tandställning kommer att kosta
 • hur man ska äta när man har tandställning
 • mun vakter och hängslen
 • låg profil nattvakter
 • tandimplantat genomsnittlig kostnad
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com