om tand värk

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-07-04
Tandvärk kan hänvisa till smärta som kommer direkt från tanden , tandköttet , käken eller muskler som deltar i processen tugga . I de flesta fall , tandvärk kräver ett besök hos tandläkaren och en grundlig undersökning , vilket sannolikt kommer att inkludera röntgen , för att fastställa ursprunget för den smärta och besluta om den bästa behandlingskur

Typer

Många saker kan orsaka tandvärk , från enkla hål till djupa sprickor . Karies är den vanligaste orsaken till tandvärk , följt av tandköttsproblem, som kan orsaka inte bara inflammation men också förlust av ben . Tandrot känslighet kan också orsaka tandvärk , som varierar i intensitet från en enkel reaktion på kalla drycker till intensiva reaktioner på kallt, varmt eller ens sur element . Allvarligare orsaker till tandvärk inkluderar en fraktur , som ofta är osynliga för blotta ögat , eller påverkade tänder , vanligtvis ansluten till molar eller visdomständer .

Överväganden

Temporo-mandibular gemensam ( TMJ ) syndrom kan orsaka tand smärta eftersom det stramar muskler i käke och nacke . När smärtan är så intensiv att det påverkar tugga , kan tandläkare rekommendera att ta anti-inflammatoriska läkemedel eller tillfälligt byta till en mjuk -food kost . Behandling som innebär massage och viss upprepning övningar kan också koppla av käkmusklerna och i sin tur lindra tandvärk .

Lösning

Lite känslighet för kyla kan svara bra på en speciell formel-tandkräm , men de flesta andra tandvärk bör behandlas av en tandläkare . Karies kräver en tand fyllning eller en krona , förutom när en hålighet har nått massa av tanden , i vilket fall en rotfyllning behövs för att förhindra ytterligare komplikationer och infektioner . Smärta på grund av sjukdomar i tandköttet kan kräva en grovstädning eller root-hyvling kirurgi , medan andra typer av tandproblem kan leda till en extraktion .

Betydelse

Intensiteten i tand smärta varierar från en lätt värk , mestadels orsakad av hålrum eller kall känslighet , till en kraftig , pulserande smärta som kräver akut vård . Påverkades tänder i synnerhet kan vara mycket smärtsamt och leder till svullet tandkött , infektion och inflammation . Tandvärk som är så allvarliga att de stör normal äta och dricka kan tyda på närvaro av en infektion och kräver antibiotika eller annan typ av medicinering före behandling kan även prövas .

Expert Insight

Några tandvärk kan behandlas hemma med en annan tandkräm eller ta ett over-the-counter smärtstillande . De flesta , dock kräva ingripande av en tandläkare . Detta beror på att tänderna har själva ingen känslighet för smärta , och närvaron av en tandvärk visar en uppenbar komplikation , såsom roten utsätts . Ont i öronen , när den sker vid samma tidpunkt som tandvärk , oftast indikerar en avancerad infektion .

Previous:nothing Next:hur du uppskattar din mun

Relaterade artiklar


 • natt mun vakter jämförelser
 • Hur mycket vävnad ympning av tandköttet kostnaden ?
 • hur man fixar lösa proteser
 • bra endodontist
 • hur man gör olja dra på tandhälsan
 • hur man kan stoppa blödning gumes
 • om Listerine
 • naturliga tandblekningsmedel
 • tandköttsproblem huskurer
 • hur du tandtråd din hängslen på under 2 minuter
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com