parodontit och rökning

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-07-31
Parodontit är en sjukdom där inflammation i tandköttet sprida sig till ligament och ben som håller tänderna . Parodontit är den främsta orsaken till tandlossning . Rökning ökar en persons risk att få parodontit . Enligt American Academy of Parodontologi , 41% av personer som röker dagligen under 65 år är tandlösa jämfört med 20% av ickerökarna

Typer

Det finns två olika typer av parodontit kroniska och aggressiv . Den vanligaste typen är kronisk parodontit , som inträffar bland personer över 35 år . Aggressiv parodontit uppstår under barndomen och ibland i tidig vuxen ålder .

Identifiering Parodontit också är känd som pyorrhea . Parodontit är en progressiv form av tandköttsinflammation. Symtom på parodontit är blödande tandkött , lösa tänder och tandkött som är ljusa röd eller lila . Dålig andedräkt eller dålig smak i munnen kan också förekomma. Tänderna av personer med tandlossning kan visas avta bort från tänderna , vilket kan göra det verka som tänderna är längre . National Institute of Dental och kraniofaciala forskning anger att ca 80 % av amerikanerna har någon form av parodontit .

Effekter

rökare är mer benägna att utveckla kalkyl, som är härdade plack på tänderna . Rökare löper också risk att utveckla fickor mellan sina tänder och tandkött. Ben och vävnad som stödjer tänderna försämras . Detta hindrar blodflödet till tandköttet och kan orsaka problem med sårläkning . Dessa faktorer leder ofta till parodontit . Rökning minskar också risken för framgångsrik behandling av parodontit .

Potentiella

Om den lämnas obehandlad parodontit kan orsaka tandlossning . Dessutom kan parodontit leda till en ökad risk för hjärtinfarkt eller stroke . Det finns också en risk för gravida kvinnor att leverera låg spädbarn födelsevikt . Personer med diabetes och parodontit har ofta problem med att kontrollera blodsocker . Dessa är alla potentiella risker att rökare ansikte . Rökare med tandlossning möta en ännu större risk för dessa frågor.

Förebyggande /Lösning

Sluta röka . Om du har problem med att sluta röka , åtminstone försöka minska antalet rökta cigaretter per dag . Rökavvänjning klasser tillsammans med medicinering tycks ge bästa resultat för personer som försöker sluta röka . Alltid upprätthålla en god munhygien . Floss varje dag och borsta tänderna minst två gånger om dagen . Använd en mun skölj att minska plack mellan tänderna . Det är möjligt att en person kunde ha parodontit och inte har några symtom , så kontakta din tandläkare regelbundet för checkups och undersökningar.

Previous:nothing Next:hur man kan minska smärtan från hängslen

Relaterade artiklar


 • om tandvård planer
 • hur man ska äta när man har tandställning
 • Hur fungerar en tuggummi transplantat ?
 • hur du skyddar dina tänder från slipning
 • tandimplantat genomsnittlig kostnad
 • mun vakter och hängslen
 • tandköttsproblem huskurer
 • hur ta hand om ditt tandkött
 • om olika typer av utrustning som används av oral kirurger
 • Oral-B eltandborste
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com