plack byggs upp i halsen : är det möjligt ?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-07-16
Plack byggs upp i halsen är inte möjligt . De bakterier som blir plack endast kan ansluta sig till tandemaljen . Det finns en annan bakterie som producerar vad som ser ut plack och kan fastna i din tonsiller . Dessa plack-liknande ansamlingar kan orsaka allvarliga irritation i halsen, dålig andedräkt, och ibland halsfluss . Det finns många sätt att minska deras förekomst säkert och i privatlivet i ditt eget hem

Missuppfattningar

Ibland kommer du att upptäcka små , gulvitt , klumpar illaluktande på baksidan av halsen . Ofta är dessa klumpar misstas för plack , eftersom de ser ut som oregelbundna massor av gunk ibland finns på dina tänder . Dessa är inte plack utväxter men tonsilloliths , även känd som tonsill-stenar .

Orsaker

tonsill stenar orsakas av ansamling av anaeroba bakterier i fickorna på tonsiller . Anaeroba bakterier är en typ av bakterier som inte kan överleva i syresatta miljöer . Din tonsiller innehåller skrymslen kallas kryptor . Ytan på din tonsiller bildas av en slemhinna som kallas munslemhinnan . Munslemhinnan tar bort döda celler ständigt . Dessa döda celler vanligen spolas bort av din saliv , men kan fastna i kryptor i din tonsiller . Anaeroba bakterier hittar döda celler och använder dem som en näringskälla . Allt eftersom tiden går dessa bakterier och döda celler ansamlas . Din kropp reagerar på det främmande ackumulation genom att attackera den med vita blodkroppar . Detta ger tonsilloliths deras vitaktig färg . Dessa klumpar är inte förstörs av vita blodkroppar , så de sitter i halsen gropar växer större med tiden.

Symtom

tonsill stenar skapa en irriterande känsla på baksidan av halsen . De kan kännas som början till en STREP infektion . Ibland tonsill stenar kommer att rubba spontant ur kärnorna i din tonsiller . Människor antar att de är bitar av plack eftersom det finns liten förklaring till deras plötsliga utseende i munnen . Tonsilloliths orsaka dålig andedräkt eftersom de är gjorda av anaeroba bakterier och döda celler . I svåra fall tonsill stenar kan orsaka halsfluss .

Förebyggande /Lösning

människor använder sina naglar eller en tandpetare för att skrapa en tonsill sten ut . Naglar är oftast smutsiga så tvätta händerna ordentligt. Använd huvudet på en fuktig bomullstuss för att ta bort tonsill sten . Om du har en känslig kräkreflex dessa metoder kan bevisa obehaglig .

Dental bevattningssystem användning strålar av vatten för att skölja svåråtkomliga områden i munnen , inklusive tonsiller. Var försiktig när du använder en tand bevattningssystem eftersom vattentrycket kan riva den vävnad av din tonsiller . Ställ in trycket till den lägsta inställningen och öka trycket vid behov . Med hjälp av en tandläkare bevattning jet bör inte irritera kräkreflexen lika strängt som en tandpetare eller bomullspinne .

Den mest effektiva metoden för att minska förekomsten av tonsill stenar är att använda syresatt munhygien . Dessa inkluderar munnen sköljningar , nässprayer och tandkräm som dödar illaluktande bakterier som leder till tonsilloliths . Killing dessa bakterier minskar och i vissa fall förhindrar ytterligare produktion av tonsill stenar .

En allvarlig metod för att förhindra tillväxt av tonsill stenar är att ha en tonsillektomi . Diskutera andra alternativ med ditt öra , näsa och hals läkare innan du får detta förfarande .

Varning

Innan någon medicinsk behandling eller efter någon medicinsk rådgivning , bör du först rådgöra med din läkare .

Previous:nothing Next:orsaker till tandvärk

Relaterade artiklar


 • hur man kan bli av dålig andedräkt
 • om vikande tandkött
 • hur du uppskattar din mun
 • vad gör partiell övre protesen känns?
 • köper tandguld
 • justerbar nattvakt
 • naturliga dentala produkter
 • mun vakter och hängslen
 • hur fick dålig andedräkt på bara några dagar
 • hur man fixar lösa proteser
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com