typer av tandställning

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-08-02
Hängslen har utvecklats under en period av många år , och det finns nu fler valmöjligheter än någonsin för både barn och vuxna som vill räta ut sneda tänder . Inte alla alternativ kommer att arbeta för varje person , så det är viktigt att prata med en kvalificerad ortodontist när beslut om vilken typ av hängslen du vill och som fungerar för dig

Metal

Metal hängslen är tillverkade av rostfritt stål och kan guldpläterade om patienten begär. När du använder måltid hängslen , är parentes limmas på tänderna. Wire är sedan uppträdda genom fästena för att räta ut tänderna . Rund tråd används vanligtvis under det första året för att flytta kronor i tänderna , och torget tråd används senare för att flytta rötter . Dessa hängslen kräver regelbunden åtdragning och kan orsaka viss ömhet när de först tillämpas och därefter justeras . Obehaget är oftast lindriga och försvinner inom två till tre dagar . Särskilda Viazi parentes finns även för den som önskar metall hängslen . Dessa hängslen funktionen triangelformat parentes som flyttar tandkronor och rötter samtidigt , vilket möjliggör en kortare tid och lite mindre ömhet . Konsolerna som används i metall hängslen nu kommit i en mängd olika designer former . och ledningarna som löper genom fästena finns i en mängd olika färger. Metal hängslen är den äldsta metoden för uträtning tänderna och kostar mindre än nyare metoder , men de kan definitivt färga tänderna .

keramik och Clear Hängslen

keramik och tydliga hängslen båda arbetar på samma sätt som traditionella metall hängslen men ofta orsaka mindre tuggummi ömhet . Keramiska hängslen har genomskinlig parentes , och tydliga hängslen har tydliga parentes . Båda dessa typer fästet tillåter tandfärgen att komma igenom , vilket gör konsolerna mindre märkbar än metall parentes . Medan parentes i keramik och tydliga hängslen kan smälta in i tänderna , kabeln som används för att räta ut tänderna kommer fortfarande att visa . Konsolerna i dessa system är konstruerade för att motstå färgning , men små gummiband kallade ligaturer används för att hålla tråden bandet i fästet . Den ligaturer kan fläcka , men de ändras när du har din tandställning åt . Dessa hängslen kommer inte fläckar på tänderna men de är dyrare än traditionell metall hängslen och de ofta behöver bäras längre . Keramiska hängslen är mycket starka , men de kan inte användas i några patienter eftersom de inte håller upp till den intensiva påtryckningar några ortodonti problem kräver .

lingvist hängslen

lingvist hängslen är i grunden traditionella metall hängslen som släpps ut på Insidan av tänder i stället för utanför . Lingvist hängslen är väl dolda bakom tänderna och är mycket diskret . Tillämpa lingvist hängslen kräver särskild utbildning , så inte alla ortodontister erbjuda detta alternativ . Dessa hängslen tenderar att ta lite längre tid att arbeta än traditionella hängslen och kan orsaka ömhet i tungan . Det kan vara svårt att tala ordentligt för ett par dagar efter lingvist hängslen tillämpas . Lingvist hängslen får inte vara ett alternativ för behandling av allvarlig problem eller för personer som behöver extra ortodonti hårdvara .

Invisalign Hängslen

Invisalign hängslen är tillverkade av genomskinlig plast , av en dator. Dessa hängslen består av ett magasin som har formade speciellt för tänderna . Dessa hängslen är bara slitna under två veckor i taget , så tråg komma numrerade och klar att använda . Datorsimuleringar kan berätta hur länge behandlingen beräknas ta och vad slutresultatet kommer att se ut . Dessa hängslen är lätta att hålla rena som de kan tas bort för enkel rengöring och äta . Invisalign hängslen lever upp till sitt namn och är nästan omöjliga att se . Tyvärr kan denna form av behandling vara dyra och är endast avsedd för personer vars tänder är milt ur läge och som inte behöver ytterligare hårdvara . Precis som lingvist hängslen , kräver Invisalign också särskild utbildning för ortodontister .

Missuppfattningar

Många tror att fåfänga är det primära skälet till att rätas tänder , men så är inte fallet . Även om fåfänga kan spela en roll för vissa människor , kan sneda tänder orsaka verkliga problem . Det är svårt att rengöra tänderna när de är krokiga och har onormal luckor och utrymmen i mellan dem . Sneda tänder kan orsaka problem med tugg , tala och kan i allvarliga nog , käken smärta och huvudvärk . Många tror att hängslen är för barn , men många vuxna får hängslen och hängslen kan utnyttjas nästan när som helst .

Previous:nothing Next:om protes implantat

Relaterade artiklar


 • hur man köper blekning tandkräm
 • hur man förebygger dålig andedräkt
 • hur man hittar en bra tandläkare
 • hur man förbereder ett barn för tandvård
 • hur man anföra klagomål mot en ortodontist
 • om proteser
 • hur man förebygger peridental sjukdom
 • salivens påverkan på dental
 • hur man vet hur mycket tandställning kommer att kosta
 • mun vakter och hängslen
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com