vad är en rotfyllning krona ?

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-11-22
En rotfyllning är ett försök att " rädda " en tand genom ett förfarande som kallas en pulpectomy stället ta bort det helt . Den består av en process som ersätter massa ( mjuk vävnad , blodkärl och nerver ) av tanden . Det finns en massa per tand , men det kan ha mer än en rot och rotfyllning . Efter en rotfyllning förfarande , är en krona nödvändig för att hålla tanden integritet i många år

Varför Skaffa en rotfyllning ?

En rotfyllning görs eftersom pulpa är inte själv regenererande som vissa andra vävnader i människokroppen. Utan behandling , infektion och ben förfall är mycket sannolik.

Process

Ett litet hål görs i tanden och döda nerver tas bort , tillsammans med blodkärl och skräp från varje kanal i tanden . Rötterna är formade , desinficeras och fyllas på med ett material gjord för att likna massa . Extraktion kan vara billigare, men på lång sikt är det dyrare att få ett implantat eller en bro än en rotfyllning . Traditionellt har rotfyllningar göras på två kontor besök , men nu finns det tandläkare kallar " mjuka " tandläkare , som gör en rotfyllning göras med ett besök och med ett förfarande som syftar till att gå snabbare och med betydligt mindre läkningstiden .

Risker

Inte alla rotfyllningar är framgångsrika , även om majoriteten av dem är . Du behöver en uppföljning examen för att övervaka läkningsprocessen och för att förhindra infektion , samt en smärtstillande att hjälpa till med inflammation och over-the-counter smärtstillande . Dessutom är det bäst att ha en krona implanteras efter en rotfyllning . Utan det, det är mer av en risk för sprickbildning och sprickbildning

Crown

Det finns fyra huvudsakliga typer av kronor . tillfällig eller en " Flipper " ( falsk tand installeras med tråd eller plast ) , porslin , guld eller den nyaste behandling-en harts och porslin kombination . Också, som ett femte alternativ , är en kombination porslin och guld tillgängliga . Temp sätts i efter rotkanalen för att bibehålla integriteten i tanden , medan det läker . Normalt tar det ca 2 veckor att göra en krona som passar . Efter den läkande processen, en permanent krona av porslin ( dentala keramik eller lera ) eller guld är installerat . Guld varar längst och kan göra för en bättre passform . Det är bättre för att tåla de kraft och inverkan tugga , eftersom det inte chip . Den helt porslinskronor , som i allmänhet rekommenderas inte för bakre tänderna ersätta, har trevligare att titta på eftersom de är genomskinliga istället för bling-glittrande . Men bär de ut snabbare och har en tendens att gå sönder eller chip på tugga effekt. Sammantaget talar det mesta kronor senaste 10 till 15 år .

proceduren för montering Kronor

Ett intryck är gjort av tanden och sedan skickas till ett tandtekniskt laboratorium . En påfyllning är första inrättats för att stabilisera tanden och sedan kronan är cementerad på plats . Färgen på cement behöver diskuteras innan kronan sätts på plats eftersom den påverkar färgen på porslin krona .

Previous:nothing Next:hur man ska uppnå ett vitare leende

Relaterade artiklar


 • Kostnaden för tandimplantat vs proteser
 • permanenta partiella proteser
 • köper tandguld
 • hur man behandlar och hanterar dålig andedräkt " halitosis "
 • Hur man testar för tandlossning
 • är parodontit smittsamt?
 • vad är orsakerna till svullet tandkött ?
 • vad gör partiella proteser ut ?
 • hur man hittar en tandblekning tandläkare
 • hur man undviker hålrum naturligt
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com