vad är orsakerna till parodontit sjukdom ?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-11-15
Parodontit är en vanlig infektion i tandköttet som beror vanligtvis på brist på dålig munhygien . Medan den pågår , det förstör mjuk vävnad och ben som stöder tänder , vilket i slutändan kan leda till tandlossning . Om den lämnas obehandlad kan också medföra mer allvarliga hälsoproblem , såsom en ökning av hjärtinfarkt och stroke . Att veta vilka orsakerna är, är halva slaget att förhindra detta tillstånd från okontrollerat

Orsaker

Parodontit börjar när plack bildas på tänderna orsakas av mat och bakterier . När detta plack är kvar sitter på tänderna under en längre tid , börjar det att hårdna under tandköttet förvandlas till tandsten . Med tiden kombinationen av plack och tandsten orsakar gingivit , en inflammation i tandköttet . Detta villkor är en upptakt , eller varningsskylt , av parodontit . Om detta villkor är obehandlad , det orsakar fickor för att bilda mellan tandköttet och tänderna-dessa fickor blivit fyllda med mer plack , tandsten och bakterier . Ju djupare de blir , desto mer bakterier fyller upp, vilket i slutändan ger parodontit . Detta är då en förlust på mjuk vävnad och ben börjar förekomma .

Symtom

Det finns många symptom på parodontit att vara medveten om så att den kan fångas tillräckligt tidigt för att behandla lätt . Några av de tidigaste tecknen är svullet tandkött som är klarröda och blöder lätt . Dessa är vanligtvis de symtom du kommer att se med tandköttsinflammation . Som det fortskrider kommer utrymmen utveckla mellan tänderna kan du ha en dålig smak i munnen , och märker att du lider av kronisk dålig andedräkt.

Diagnos

En tandläkare kan vanligtvis diagnostisera parodontit enbart grundar sig på en beskrivning av dina symtom och titta på ditt tandkött och tänder . För bekräftelse och för att kontrollera graden av sjukdom, är han leta efter den mängd plack och tandsten som har byggts upp under tandköttet , se hur lätt ditt tandkött blöder och mäta skåran mellan tandköttet och tänderna med en metall sond för att kontrollera djupet . Han kan göra detta i hela munnen på flera ställen och in mätvärdena .

icke-kirurgisk behandling

Det finns ett antal behandlingsalternativ som finns tillgängliga för personer med tandlossning sjukdom , några av dem icke- kirurgisk . Dessa alternativ är för dem vars villkor inte är lika allvarliga som andra . Den första icke-kirurgisk behandling kallas skalning , som helt enkelt tar bort tandsten och plack från ytan av tänderna och under tandköttskanten. Nästa är roten plantering som slätar till ytan på rot för att förhindra mer tandsten byggs upp på dem . Det finns också möjlighet att behandla med antibiotika , antingen oralt eller utvärtes . Dessa hjälper till att kontrollera bakteriella infektioner i tandköttet .

kirurgiska behandlingar

Dessa behandlingar är för dem vars parodontit har utvecklats till en allvarligare skede . Det första alternativet är flikkirurgi , eller fickan minskning . Detta är att exponera rötterna för en mer omfattande och effektivare skalning förfarande . Mjukdelar ympkvistar är för dem som kräver ersättning av skadad vävnad . Under detta förfarande kommer tandläkaren bort en liten mängd vävnad från gommen och sätt tillbaka det till det skadade området . Slutligen finns det ben ympning . Detta är för dem som antingen har börjat förlora tänder eller riskerar att förlora tänder . Tandläkaren använder benfragment antingen från den person som själva eller syntetiska bitar , stärka tänder som sitter löst genom att stabilisera dem med fragment .

Förebyggande /Lösning

Det bästa sättet att förebygga tandlossning sjukdom är att öva god munhygien på regelbunden basis . Om du inte kan borsta tänderna efter varje måltid , borsta åtminstone två gånger om dagen , gjort så i tre till fem minuter varje gång . Du bör också tandtråd minst en gång om dagen , men förebyggande skulle vara mer effektivt om du flossed före varje gång du borstat tänderna . Detta tar bort lossnade matrester och bakterier , vilket gör borsta effektivare . Slutligen ser din tandläkare var sjätte månad för en fullständig rengöring och tentamen .

Previous:nothing Next:historia hängslen bakom tänderna

Relaterade artiklar


 • hur man kan bota tandvärk
 • Hur man känner igen att du slipa dina tänder
 • hur man kan vara beredd att lindra smärtan av nya hängslen
 • Hur du tar bort smärtan och tand värk
 • hur man kan stoppa en hjärna frysa
 • hur du kan hjälpa ditt barn lära sig bra tandvård
 • hur du förstå om dina mediciner orsakar tandköttsproblem
 • tandläkare verktyg
 • hur man ska behandla parodontit
 • hur man ska behandla tuggummi sår från tandproteser
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com