parodontit och dess koppling till systemiska sjukdomar

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-12-24
Det finns två typer parodontala sjukdomar : gingivit och parodontit . Parodontala betyder " runt tanden , " så alla parodontala sjukdomar innebär tandköttet . De orsakas av bakteriella infektioner i tandköttet och den därav problemen för de infektioner . Symtom på tandlossning är: röd, svullen eller blödande tandkött , ihållande dålig andedräkt , vikande tandköttskanten , pus mellan tänderna eller kommer ut från tandkött , fickor i tandköttet , flytta eller rörelse i tänder , lösa tänder , och förlust av tänder .

Även parodontit oftast orsakas av en bakterieinfektion i tandköttet , är det ibland orsakas av en systemisk sjukdom . Den resulterande tandköttet sjukdomssymtomen är desamma, men den underliggande orsaken är annorlunda . Forskning har visat att sambandet mellan tandlossning och systemiska sjukdomar är bilateralt , vilket innebär att båda bidrar till den andra. Tidigare trodde man att de bakterier som orsakade tandlossning också orsakat andra problem i kroppen

Typer

Många olika sjukdomar är associerade med tandlossning . Personer med diabetes , hjärtsjukdomar, sjukdomar i andningsorganen , Alzheimers eller osteoporos löper en ökad risk för tandlossning . Gravida kvinnor är också mer mottagliga för tandlossning .

ömsesidiga beroendet

Inflammation har visat sig vara den gemensamma faktorn mellan tandlossning och andra systemiska sjukdomar. Det finns både en lokal inflammation i tandköttet och en systemisk inflammatorisk reaktion i hela kroppen hos människor som också lider av någon av de sjukdomar kopplade till tandlossning .
Att behandla individens tandlossning minskar den totala inflammation , vilket kan bidra till att lindra en del av sina symtom från andra sjukdomar . Likaså kan sänka kroppens totala inflammation att dämpa en del av de parodontala symtom och inflammation .

Betydelse

Genom att realisera länken för inflammation mellan tandlossning och andra systemiska sjukdomar, läkare och tandläkare kan bedöma vem som är på störst risk för tandlossning . Utöver de sjukdomar som räknas före , andra faktorer som bidrar till en hög risk att utveckla både tandlossning och systemiska sjukdomar är: rökning , nedsatt immunförsvar fungerar , fetma , hög stress och i släkten tandlossning .

Förebyggande /Lösning

Det finns många försiktighetsåtgärder man kan vidta för att förhindra tandlossning , vilket i sin tur sänka din risk att utveckla andra systemiska sjukdomar . Munhygien är det enklaste sättet att förhindra tandlossning . Förutom att borsta åtminstone två gånger om dagen , tandtråd är mycket viktigt. Det tar bort plack , bakterier och matrester från mellan tänderna och längs tandköttskanten . Förutom daglig tandborstning , tandläkare och periodontists rekommenderar dagligen tandtråd och vartannat tandrengöring som de två främsta sätten att förhindra tandlossning .

Överväganden

När tandlossning har utvecklats, arbetar med en parodontolog , tandläkare och läkare är absolut nödvändigt . Det är svårt att ångra senare effekterna av tandlossning , inklusive förstörda bindväv och förlust av käkbenet massa . Ju tidigare sjukdomen upptäcks , desto bättre utfall och möjligheter att bygga upp tandköttet och uppkoppling av tänderna till tandköttet och ben .
Även de ytterligare tandlossning utvecklas , desto mer inflammation är närvarande i kroppen , vilket ökar risken för att utveckla eller förvärra andra sjukdomar .

Previous:nothing Next:vad är avancerad parodontit ?

Relaterade artiklar


 • hur man handskas med dentala ångest / fobi
 • hur man undviker sjukdomar i tandköttet för evigt
 • välja en elektrisk tandborste för tandköttsproblem
 • livsmedel du kan äta efter visdomständerna avlägsnande
 • hur man rengör tänderna med Herbst hängslen
 • kräfta öm rättsmedel
 • rättsmedel för tandvärk
 • hur man effektivt bleka dina tänder
 • Hur berätta om tandblekning kommer att fungera för dig
 • hur man hittar en bra tandläkare
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com