vad är en rotfyllning & krona ?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2014-12-26
Merparten av tiden , om du har karies eller en hålighet , kan tandläkaren fylla det med en metall eller kåda fyllning och tanden är bättre . Men ibland är det förfall för djupt för tandläkaren att återställa med en fyllning , och hon eller en specialist , kallas endodontist , måste göra en rotfyllning . Rotfyllningar utförs även på tänder som har blivit abscessed . Efter en rotfyllning är genomförd kommer din allmänna tandläkaren placera ofta en krona på tanden

rotfyllning arbetsordningen

När du gör en rotfyllning , blir din tandläkare att du är mycket stel med lokalbedövning . Han isolerar tanden med kofferdam . En kofferdam är ett stycke latex sträckte sig över en U-formad ram . Tandläkaren fungerar på tanden genom ett hål i kofferdam . Detta skyddar tanden från kontaminering från saliv , och även hindrar dig från att svälja små instrument inblandade i rotkanalen förfarandet .

Efter borra ett litet hål i den bitande på tandens yta , tandläkaren använder små nickel titan eller filer stål för att ta bort nervvävnad från din tand . När alla av vävnaden är ute , använder han lite större filer att bredda kanalerna . Han fyller kanalerna med ett syntetiskt material kallat guttaperka och placerar en temporär fyllning i original hål som han borrat .

rotfyllning Fördelar

Fördelarna med en rotfyllning är ett upphörande av smärta och en chans för alla ben eller tand abscess att läka . Om tanden var känslig för värme, kyla eller söt mat innan , kommer det inte vara efter din rotfyllning behandling . Anledningen till detta är att inflammerad nerv vävnad tas bort under rotfyllning , så det är inte kunna sända känslor av smärta från varma, kalla eller socker . Du kan få ett antibiotikum att vidta för att hjälpa din abscess , om några, rensa upp efter att rotkanalen är klar .

rotfyllning Missuppfattningar

Många människor har missuppfattningen att rotkanalen terapi är mycket smärtsam . Din tandläkare kommer att ge dig tillräckligt med lokalbedövning för att hålla dig bekväm under förfarandet. Efter att rotkanalen är klar och bedövningsmedel avtar , kan du uppleva några ömhet i några dagar till bitande tryck .

En del patienter som aldrig har haft en rotfyllning innan tror att en rotfyllning är faktiskt oralkirurgi . Under rotfyllning behandling , kommer du inte ditt tandkött skära alls . Tandläkaren kommer att göra allt för arbete genom tillgång hålet i bitande på tandens yta .

Crown Förfarande

När din rotfyllning är klar kan din tandläkare rekommendera en krona för att skydda tanden från brott och förfall . Först tar hon ett intryck av dina tänder . Under detta förfarande , bita dig i ett mjukt material som kommer att hårdna runt tänderna. När det är härdad , kommer tandläkaren tar ut den ur munnen och det kommer att skickas till ett laboratorium . Intrycket hjälper laboratorietekniker göra kronan i samma form och position som din ursprungliga tanden var .

Nästa kommer tandläkaren förbereda tanden för kronan . Han kommer att borra runt hela tanden och över bitande ytan . När tanden är beredd , kommer han att tillverka en tillfällig krona ur akryl eller plast -baserat material . Du kommer att bära denna tillfällig krona under två till tre veckor , tills den permanenta kronan kommer tillbaka från laboratoriet. Vid den tidpunkten kommer tandläkaren ta bort den temporära kronan och kommer att placera den permanenta kronan på tanden med permanent cement .

Typer av Crowns

Några olika typer av kronor inkluderar guldkronor , kronor porslin och porslin-smält-mot-metall , eller PFM , kronor . Beroende på var tanden i munnen och vad du använda den särskilda tand för , kommer du och din tandläkare välja den bästa typen av krona för dig . Tänder ligger i framför munnen kommer att se mer naturligt med en tand -färgade porslin krona. Kindtänderna behöver den styrka av metall krona . Guld är stark , men PFM kronor är tand-färgade , och vissa patienter föredrar dem .

Previous:nothing Next:fluorid föreskrifter för vatten på flaska

Relaterade artiklar


 • hur man får vita tänder och ett ljusare leende
 • typer av tandställning
 • hur man gör tandkräm
 • tand tandköttsproblem
 • hur man pressa ut all tandkräm
 • om tand värk
 • hur man förebygger tand karies med xylitol sötningsmedel
 • hur du bleka dina tänder för mindre
 • hur man kan bli av dålig andedräkt naturligt
 • typer av dentala implantat
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com