Vilka är orsakerna till att en käkleden ?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-01-26
En käkleden sjukdom , som ofta kallas TMJ , händer när käkled är skadad eller käken leder är ur läge , vilket gör att över-och underkäken möts i en obalanserad relation . Den käkleden är en stor gångjärn , vilket bör röra sig smidigt i och ur ledpannan . TMJ sjukdom kan orsaka betydande smärta i käken , huvud, nacke och axlar . Enligt Mayo Clinic , mer än 10 miljoner människor i USA lider av någon form av TMJ sjukdom med problemet sett mer hos kvinnor .

Orsaker

Det finns flera skäl till TMJ sjukdom . Medan ett slag mot huvudet kan slå käken lederna på sin plats , oftare patienterna att utveckla problem på grund av en kombination av genetiska och beteendemässiga faktorer . Vissa barn som har tandställning på sina tänder utveckla en TMJ sjukdom senare i livet , eftersom ortodontist inte alltid anpassa bettet att passa den korrigerade tänderna . Människor som är under stor stress knyter ofta eller slipa sina tänder på natten . Detta kan bära ner disken inne i leden, samt skador på brosk i leden.

Symtom

Smärta i det gemensamma området är det vanligaste symtomet på en TMJ sjukdom . En patient kan uppleva låsning av gemensamma eller oförmåga att öppna hennes mun . En TMJ sjukdom kan också orsaka avses smärta i huvudet , öron och axlar . De flesta TMJ patienter har en karaktäristisk klickande ljud när de tuggar eller öppnar munnen . Många patienter rapporten " dyker "i käkled .

Behandling

En TMJ behandlingsstrategi ser mot första återuppleva smärtan , sedan korrigera obalansen. Over- the- counter smärtstillande medel kan ge viss lättnad . För mer svår smärta , kan en läkare ordinera muskelavslappnande medel eller kortikosteroider droger att vända inflammation . När smärtan är lättad , kommer läkaren att arbeta för att korrigera obalansen . Detta görs i en mängd olika sätt , men det vanligaste är klädd i en skena över tänderna för att hjälpa till att balansera käftarna . Skenan kan också förhindra ytterligare skador från slipning eller knyta . Vissa läkare rekommenderar bära hängslen för att rätta till obalansen . Låga doser av tricykliska antidepressiva har bra resultat med smärtlindring och slutar tänderna slipning .

Kirurgi

Kirurgi är oftast en sista utväg för en TMJ sjukdom . Kirurgen kommer att antingen reparera eller ta bort disken i käken . Ledplastik är också ett alternativ . Arthrocentesis är ett kirurgiskt ingrepp där läkaren bevattnar gemensamt för att ta bort skräp och inflammation .

Självhjälp

En del patienter få befrielse från fuktig värme eller is på det smärtsamma delen av käken . Övningar för att sträcka ut käkmusklerna kan hjälpa till. Eftersom stress är en viktig bidragsgivare till en TMJ sjukdom är det viktigt att lära sig att slappna av . Djupandning , meditation , biofeedback och utöva alla hjälp . En psykolog utbildad i biofeedback och kognitiv beteendeterapi kan hjälpa en patient lär sig bättre sätt att hantera stress och ångest.

Previous:nothing Next:at- home behandlingar för sjukdomar i tandköttet och plack

Relaterade artiklar


 • låg kostnad tandimplantat
 • Fördelarna med guld tandfyllningar
 • alla typer av tandproteser
 • hur man vitare tänder och lysa upp ditt leende
 • fördelar och nackdelar med porslinsfasader
 • hur man hittar prisvärda rabatt tandhälsa planer
 • permanenta partiella proteser
 • Finns det några biverkningar av cytostatika på dina tänder ?
 • hur man ska behandla tuggummi sår från tandproteser
 • proteser kontra implantat tänder
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com