tandröta & sköldkörtelproblem

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-01-25
Sjukdomar och tillstånd kan ofta påverka andra delar av kroppen än de som främst påverkas . Frågor som rör sköldkörteln har sagt att orsaka problem med karies och allmänna tandhälsa . Låg sköldkörtelfunktion (hypotyreos ) och överaktiv sköldkörtel ( hypertyreoidism ) kan leda till patienter som är mottagliga för dålig tandhälsa , som kan behandlingen för sköldkörtelcancer. Nedan är några av de sköldkörteln som kan leda till karies

Hypertyreos

En överaktiv sköldkörtel är ibland associerade med framskriden tandköttsproblem . Colgate konstaterar att de med hypertyreos kan ha tänder som kommer in i munnen tidigare än väntat. Den första , andra eller visdom tänder kan få ett utbrott tidigare än vanligt .

Hypotyreos

Vuxna kan ha en utvidgad tunga , svårigheter att upprätthålla friskt tandkött eller kan ha svårt med sårläkning eller smaksinne . The Merck Manual anges att hypotyreos är vanligare hos äldre , men det är också oftast lätt att diagnostisera hos barn och unga vuxna .

Hypotyreos hos barn

Barn som lider av hypotyreos kan ha ett brett utbud av tandproblem , inklusive : bettavvikelser , eller övre och nedre tänder som inte ansluter korrekt , förseningar i tänderna in i munnen , en tunga som sticker ut , svullet tandkött , och risken för karies och tandköttsproblem . Colgate varnar att barn med en låg sköldkörtelfunktion kan eller inte kan visa dessa symptom , beroende på när villkoret fick diagnosen och dess stadium .

jod sköldkörteln som cancer behandlas ibland med höga doser av radioaktivt jod . Enligt " Essentials av sköldkörtelcancer Management " , kan detta förorsaka tandköttet smärta och ökad salivering . Dessa symtom kan göra patienten mer mottaglig för karies , eftersom eventuella förändringar salivering belopp eller sammansättning kan öka risken för röta .

Fluorid

karies och sköldkörtelproblem kan båda ha anknytning till fluor . Den amerikanska National Research Council har sagt att fluor exponering kan påverka sköldkörtelfunktionen , och fluor har tidigare använts för att undertrycka thyroid aktivitet . Den Fluor Action Network noterar också att fluor är mest fördelaktig när det appliceras direkt på tänderna , i stället intas . Vidare kan det noteras att fluor gör lite för att förhindra karies på tuggytor tänderna . Därför kan någon som får i sig en stor del av fluoriderat vatten vara i riskzonen för att utveckla sköldkörtelproblem , samt erfarenhet karies .

hos tandläkaren

Det är viktigt att informera din tandläkare om din sjukdom, som han eller hon kan behöva ändra behandling till fördel för dig . Du kanske inte kan få lokalbedövningsmedel som innehåller adrenalin , eftersom denna kemikalie kan orsaka hjärtproblem under hypertyreoida episoder . De som lider av hypotyreos kan också vara känsliga för vissa läkemedel som används av tandläkare .

Varning

Kom ihåg att vara öppen med din endokrinolog och tandläkare om eventuella problem du kan ha , så att du kan behandlas bäst av båda läkare .

Previous:nothing Next:vad halsen symtom är relaterade till TMJ ?

Relaterade artiklar


 • cigarettrökning effekter på tänder
 • hur man får en rabatterad tandvård rengöring när man inte har tandvårdsförsäkringen
 • Roto buckla elektrisk tandborste
 • typer av tandläkare
 • hur man bär Invisalign hängslen
 • hur man får vitare tänder på två veckor hemma
 • vad är inlay och onlay ?
 • hur man kan bli av vitlök andedräkt enkelt och naturligt
 • hur man ska behandla tandvärk
 • hur man tar hand om känsliga tandkött
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com