vad är en endodontist ?

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-01-20
Den roll som en endodontist är att spara en tand patientens ursprungliga tänder stället för att tillgripa tänder utvinning . Den allmänna termen för endodonti är " rotbehandling . " Ordet " endodontisk " har grekiskt ursprung , med " endo "som betyder " inne "och" odont " som betyder " tand ". Arbetet med endodontists innebär omstrukturering insidan av tänderna

Historia

bevis finns som tyder endodonti kan ha utförts redan i andra eller tredje århundradet B. C. En gammal skallen hittades i öknen i Israel med ett brons tråd i en tand . Bevis har också samlats in som tyder på att rutiner dränering massa tänder fanns så tidigt som första århundradet e. Kr. som en metod att behandla konstant tandvärk . De sekler som följde väckte tandläkare som förstod vikten av pappersmassa del av tanden i rollen som tandhygien , och olika metoder för att behandla insidan struktur i tänderna .

Framsteg

Utvecklingen av X-strålar och användning av bedövningsmedel mot slutet av artonhundratalet banade väg för endodontists att utföra sitt jobb mer effektivt . Som vetenskap och teknik har fortsatt att föra in nya framsteg , blev praxis i rotfyllningar en mer populär och säkert sätt att rädda en patients tand . Idag endodontists använda sådan avancerad teknik som operationella mikroskop , ultraljud och digital bildbehandling att utföra sina arbetsuppgifter . American Association of Endodonti , en organisation för att informera allmänheten och öva endodontists om tandvård , skapades 1943.

Uppgifter

Endodontists är dentala specialister som arbetar med de inre delarna , eller anatomi , av tänder . Om du vill spara en tand , måste endodontists ta bort den skadade massa ( mjuk vävnad central del av tanden som är ansvarig för tandens ursprungliga tillväxt) och fylla tomrummet , ofta med en gummi-liknande ämne som kallas guttaperka . Fullvuxen tänder inte längre behöver sin massa . Endodontists är den sista utvägen för en tand före byte tekniker såsom broar eller implantat används. Efter en rotfyllning proceduren är klar till en patient återgår till tandläkaren få en krona på tanden som extra skydd för nyfrälsta tanden bara ammade tillbaka till hälsa av endodontist .

Efterfrågan

Endodontists uppmanas att behandla tänderna med inflammerade eller infekterade massa . Detta smärttillstånd kan förekomma från en uppbyggd av karies eller mun skador med eller sprickor i tänderna . En tand som kan behöva granskas av en endodontist har symtom som svullnad, smärta , känslighet för kyla eller hetta , dränering eller missfärgning . Det faktum att miljontals människor har genomgått en lyckad behandling rotfyllning visar att endodonti är en vetenskap mycket eftersökt över hela nationen.

Utbildning

För att bli en endodontist , måste du fylla minst ytterligare 2 års utbildning inom det dentala området , som specialiserat sig på att diagnostisera och invecklade förfaranden rotfyllning .

Previous:nothing Next:det bästa sättet att rengöra en tandborste

Relaterade artiklar


 • om tandutdragning
 • hur man kan spara en förlorad tand
 • hur påverkar tuggummi tandhälsan ?
 • rotfyllning alternativ
 • hur man förebygger sjukdomar i tandköttet ( gingivit ) och bibehålla optimal tandhälsa
 • hur man sköter om en tand när en fyllning faller ut
 • vad gör partiell övre protesen känns?
 • hur man ska finansiera tandvård
 • hur man använder opalescens gel
 • hem rättsmedel för att läka uppsvullna tandkött
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com