Hur gör tandläkare proteser ?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-02-07

första undersökning

tandläkare eller protetikern undersöker första strukturen på patientens tänder innan ha dem bort . För att säkerställa att proteser kommer att se naturliga ut på patienten , är en noggrann modell av patientens aktuella tänder påhittade . Munnen är också undersöks för eventuella skadade oral vävnad , som oftast orsakas av en skada eller en tidigare muntlig protes . Om skadad vävnad upptäcks , kommer tandläkaren behandla det med en vävnad balsam för en viss tid tills vävnaden läker .

större reparationer

Proteser kräver en angränsande tand koppla till , vilket kan vara ett antingen åt vänster eller höger om den tas bort eller saknade tanden ( eller tänder ) . För att göra annars frisk nog tand kvadrat för proteser att fästa i är operation oftast utförs för att kontur det därefter . Slutligen kontrollerar tandläkaren den köttiga remsa av vävnad som förbinder munbotten på tungan . Om det är onormalt fäst kan det störa med tätningen av proteser , och en frenectomy kan krävas för att reparera den .

Förberedelser

Efter alla undersökningar och behandlingar som krävs har slutförts , proteser är konstruerade (men inte utan profylax eller allmän rengöring ) . När munnen och tänderna är rengjorda , en klibbig och vaxartad material placeras i munnen , och patienten uppmanas att bita ner . Materialet måste vara kvar i munnen ett par minuter , och då är det bort . Den gjutna materialet används sedan för att bilda gips modeller , som är skapade till tandläkaren labb . Detta mögel kommer så småningom att bli patientens skräddarsydda proteser . Separat plåster för den övre och undre käken måste rekonstrueras (inte bara där proteser kommer att vara) så att en exakt modell av hela strukturen i munnen kan avbildas .

Alternativ

Patienten har att besluta om du vill ha porslin eller plast tandprotes . Porslin används vanligtvis för de främre tänderna och kräver stift metall guld fäst på baksidan , ansluten till plast protesbasen bas . Akrylharts används för att bilda resten av tänderna .

Molding

För att skapa en protes från gipsmodellen , tandläkaren använder två bitar av fyrkantiga plast , varje 3 av 3 med 1 inches i storlek . Den nedre av rutorna är uppvärmd för att bilda en korrekt protesbasen bas som passar både den undre och överkäke. Protesen bas är då värme botas med rosa akryl att fylla eventuella tomrum ( oftast orsakad av ben och tuggummi krympning ) . En avsats med en halvcirkelformad depression läggs till i proteser så att den säkert kan passa in i munnen .

Attachment

Hål borras i protesen basen där de nya tänderna kommer att vara bundna eller skruvas i. Med hjälp av en protes stickum ( en speciell typ av bindning lim ) , kommer tandläkaren säkra protesen på patientens mun och kontur det som behövs .

Previous:nothing Next:förfaranden för ett tandimplantat

Relaterade artiklar


 • hur man effektivt bleka dina tänder
 • hur du får ditt barn att borsta tänderna - ett roligt sätt
 • hur du väljer en ortodontist för dina barn
 • skäl för metallsmak i munnen
 • hur man kan bli av dålig andedräkt naturligt
 • hur man rengör munnen med tandställning
 • hur man ska äta när man har tandställning
 • hur att bleka tänderna med hem produkter
 • Vilka är de behandlingar för svullet tandkött ?
 • tandvård parodontologi definition
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com