tandbro alternativ

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-02-26
Vid tiden de flesta människor når 44 års ålder, har de förlorat minst en permanent tand grund av en olycka , karies eller andra dentala problem , enligt den amerikanska Association of Oral och käkkirurger ( AAOMS ) . Broar som överbrygga klyftan mellan saknade tänder är ett alternativ , men alternativen hör proteser och implantat

tandbroar

Broar är gjorda av keramiska material, metall ( oftast guld ) eller porslin smält till metall . En typisk bro har två kronor på varje sida och en falsk tand , en så kallad pontiska , i mitten . Tänderna på vardera sidan om klyftan filas ned så att kronorna kan passa över dem . Tandläkaren cement kronorna på plats . Med rätt skötsel kan broar senaste 10 åren eller mer .

Proteser

För folk som har förlorat de flesta av sina tänder , helproteser är ett alternativ . Den falska tänder är fäst vid en stödjande material som passar över tandköttet . Helproteser kan vara av plast eller keramik . De kan tas bort för rengöring .

partiella proteser kan ersätta flera saknade tänder . Liksom helproteser , är de konstgjorda tandersättningar fäst vid en stödjande bas och sedan hela apparaten ansluts till omgivande tänderna med metall knäppen . Partiella proteser är också flyttbara .

tandimplantat

Tandimplantat är att bli ett populärt alternativ till broar och fullständig eller partiell tandprotes . I 202C mer än 3 miljoner människor hade tandimplantat , med en halv miljon fler människor att välja det alternativet varje år , enligt den amerikanska Academy of Implant Dentistry ( AAID ) .

Dentala implantat kräver kirurgi . Ett tandimplantat består av en titanskruv förankrad i käkbenet och en krona som visar ovanför tandköttskanten . Väl på plats tar implantatet flera månader att fästa i käkbenet , en process som kallas osseointegration. Framgången för implantat är 95 procent , baserat på 50 års forskning , enligt AAOMS .

Överväganden

Med broar och proteser , antingen helt eller delvis , kan du undvika operation och fortfarande ersätta förlorade tänder. Implantat är ett dyrare alternativ som också innebära obehag och återhämtning i samband med kirurgi . Enligt AAID och AAOMS dock dentala implantat är mer långvariga än tandproteser eller bryggor , med en livslängd på 20 år eller mer . Eftersom dentala implantat säkring till käkbenet , kan de hjälpa till att förhindra benförlust . De är också lättare att använda tandtråd än broar .

Vilket alternativ du väljer , tandläkare och kirurger rekommenderar att du byter saknade tänder . Luckor kan orsaka kvarvarande tänder att flytta ut för anpassning och leda till en felaktig bett och käke smärta .

Previous:nothing Next:tandbro nackdelar

Relaterade artiklar


 • hur är dentala verktyg steriliseras ?
 • hur man borsta tänderna
 • tandröta & sköldkörtelproblem
 • hur du bleka dina tänder naturligt
 • protes rengöring recept
 • akut parodontit
 • om tea tree olja för tandköttsproblem
 • hur du luktar din egen andedräkt
 • hur man kan bli av dålig andedräkt
 • Vilka är de behandlingar för en tand abscess ?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com