historia tandfyllningar

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-03-09
Tandfyllningar , även känd idag som amalgam , används för att fylla öppningar i en tand där tandläkaren har borrat ut hålrum och den omgivande emalj . Före användning av fyllningar , var tänder täckta med olika objekt, till exempel metall och trä tak för att hålla mat och skräp kommer in i borrade öppningar . Som tandläkare avancerad som ett yrke , ändrades sammansättningen av fyllningar . Otroligt , har tandfyllningar är i huvudsak oförändrad sedan början av 20- talet

Du behöver : .
dina känsliga tänder .
Colgate Phos Flur .

19th Century Fyllningar

Metal fyllningar var regelbundet används för att fylla tänder börjar i början av 19 -talet , enligt en artikel som publicerades 1998 av Dr Richard A. Glenner och Dr P. Willey i "Journal of History of Dentistry . " Metallen var mjuk och sedan skjuts in i tanden öppningen med specialiserade verktyg. Metallen var då pressas och formas på nytt för att passa den arkitektoniska formen på tanden för att underlätta tugga . Olika metaller har använts , inklusive guld , platina , silver och bly amalgamer .

Experiment

Tenn har använts som fyllnadsmaterial början på 1820-talet , och visade sig vara ett populärt material för personer som söker billig fyllningar . Tandvård arbete på soldater i fält under inbördeskriget gjorde ofta använder tenn. Tandläkare experimenterade med användning av aluminium och asbest fyllnadsmaterial under mitten av 1850-talet .

Lead and Gold Fyllningar

Bly övergavs sent på 19th century som vetenskapsmän blev medvetna om de skadliga effekterna av bly och tandläkare ville undvika att ge folk blyförgiftning .
Guld användes första gången 1800 , och guldfolie blev snabbt den mest populära metall för tandvård . Självhäftande guldfolie infördes i mitten av 1850-talet , men det tog flera decennier populärt att använda på grund av bristen på omfattande tandläkarutbildning och långsam spridning av information på den tiden

amalgamfyllningar

amalgam. -- en blandning av silver , tenn och en liten mängd kvicksilver --- användes som en populär fyllnadsmaterial början i mitten av 1850-talet . Vissa tandläkare och forskare ifrågasätter användningen av amalgam när den först introducerades , som fruktade att kvicksilvret hade en negativ effekt på kroppen . Amalgamfyllningar , blandade närvarande från lika delar av flytande kvicksilver och motordrivna metall , använder 20 till 30 procent silver . Återstoden av legering består av tenn , koppar , zink och andra metaller , enligt amerikanska Food and Drug Administration .

Composite Materials

oro användningen av kvicksilver i fyllningar har tagits upp sedan inbördeskriget . Även om FDA anger att patienter inte behöver ha silver amalgamfyllningar ersättas , är några patienter och läkare att flytta till användning av plastkompositer att fylla tänder . Deras hållbarhet för närvarande inte matchar metall , men produkten håller på att förbättras , enligt FDA. Glasionomer ( en polymer ämne som innehåller en lång kedja av molekyler ) fyllningar används för närvarande som tillfälligt dentala material , men dessa ännu inte har hållbarhet som skall användas som permanenta fyllningar .

Previous:nothing Next:vad man ska göra för en dålig tandvärk

Relaterade artiklar


 • hur du tar bort popcorn från tänderna
 • orsakerna till dålig andedräkt
 • mest effektiva tänder blekmedel
 • vid vilka åldrar har barn få tänder ?
 • förfarandet av visdomständer avlägsnande
 • biverkningar av tandköttsproblem
 • hur man gör tandvårdspatienter bekväm
 • tecken och symtom på käkleden
 • hur man ska värdera en rabatt dental plan
 • hur vitare dina tänder
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com