munhygien för äldre

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-04-29
Dessa dagar, eftersom de äldre behålla fler egna tänder och har svårt att få tillgång till vård , de upplever mer tandsjukdomar . I sin tur kan detta tandsjukdomar leda till hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och munhålecancer . Enligt American Family Physician tidskrift , äldre patienter som får god tandvård , varav fem minuter av borstning om dagen , är mindre benägna att kontraktet lunginflammation och mindre benägna att dö av det. Detta är dock bara ett exempel från pågående forskning visar att förse äldre med god tandvård kan hjälpa till att undvika sjukdom och obehag .

vårdgivare borsta

Vid administrering munvård till en äldre person , rör sig sakta och förklara vad du gör . Du måste först ställa upp honom en lämplig plats som att sitta , ligga med huvudet i knät , eller ligger på hans sida . Använd sedan en tandläkare pinne med skum på slutet i samband med en sprayflaska med munvatten för att driva bort bitar av mat från munnen . Anställa en plast medicinsk fack för att fånga munvatten . Sedan borsta tänderna med en mjuk borste (med eller utan pasta ) att göra mjuka , massera stroke i fem minuter . Borsta i en uppsättning ordning och se till att borsta alla sidor och äta ytor av tänderna . Dessutom använder en tungskrapa på baksidan av tungan i 30 sekunder . Slutligen har patienten skölja med munvatten i en minut .

Tandtråd

Om möjligt införa den äldre personen att en automatisk flosser , annars tandtråd tänderna för hand . Oavsett om du gör tandtråd eller hon gör det självständigt , är det viktigt att arbeta tandtråden mellan tänderna med en sick -sack rörelse och inte knäppa den på tandköttet . När du arbetar tandtråd i , smörja in mot sidorna av tänderna och under tandköttskanten .

Denture Care

Borsta tandköttet och gommen innan du ställer in proteser på plats . Rengör proteser en gång om dagen , och om de bryter , skicka dem till en tandläkare för reparation . Övervaka den äldre personen för tecken på tandköttet blödning , kraftig viktminskning , lös eller flisas tänder , röd /svullet tandkött , förändringar i tand passform, mycket dålig andedräkt eller förlust av smak . Om något av ovanstående symptom uppstår , har personen se hans tandläkare eller läkare omedelbart .

Uppmuntra Självständighet

Om du vill bevara självständighet i munhygien regimen , anpassa tandborste kan vara lösningen . Till exempel kan du använda ett brett gummiband för att försiktigt remmen tandborsten till den äldres hand . Eller, om hon har svårt att greppa , bifoga en svamp , cykel handtag , eller gummi boll till slutet av tandborsten . Om längden är ett problem , använd en linjal eller tungspatel att tandborsten längre . I samtliga fall , låt inte äldre patienter dela tandborstar och se till att ersätta en borste efter tre månader.

Tips för att kommunicera samtidigt som Care

Om du upplever svårigheter att tillhandahålla tandvård på grund av en persons demens eller känslomässig reaktion , prova en av dessa taktiker för att göra processen smidigare. Har en annan vårdgivare " rädda " den äldre personen genom shooing dig ut ur rummet och " hjälpa " honom avsluta borstning etc. Eller använd " kedja "där du starta processen och han avslutar den. Distraktion och med handen över hans också fungerar bra i denna situation .

Previous:nothing Next:var man kan köpa en mun skena för TMJ

Relaterade artiklar


 • låg inkomst tandvård ekonomisk hjälp
 • vad är en dental ocklusion ?
 • Hur man använder en tandborste rotadent
 • vad är torsk ?
 • tecken på aggressiv parodontit
 • hur man undviker hålrum naturligt
 • hur man får vitare tänder gratis och naturligt
 • huskurer för att bleka tänder omedelbart
 • information om barntandvård
 • endodontist förfaranden
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com