tandkrona information

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-04-20
En tandkrona är en hård , tand-formade mössa som passar över en befintlig tand . Det finns flera skäl till varför en person kan behöva en tandkrona , även om de flesta människor väljer en för att skydda en skadad eller ruttnande tänder . Väl på plats , ser en tandkrona som en riktig tand och ska pågå under flera år , kanske decennier . Detta tandvård förfarande kan öka patientens tandhälsa och självkänsla genom att ge en skyddande , fina omslag för en tand

Syfte

En patient är ofta försedda med en tandkrona att täcka en skadad eller ruttnande tänder . De hårda , skyddskåpa kan förhindra en försvagad tand från att bryta eller ruttnande ytterligare . En krona kan även användas för att säkra en tandbro på plats . Av estetiska skäl är en krona ibland utnyttjas för att täcka ett felaktigt tand eller en ful tandimplantat

Typ av Crowns

Tandkronor kan göras för tillfällig eller permanent användning. Även tillfälliga tandkronor kan skapas i en vanlig tandläkarens , är permanenta kronor vanligtvis görs i ett tandtekniskt laboratorium . En tillfällig krona, som ofta används innan en permanent installeras , är tillverkad av akryl material eller rostfritt stål. Permanent kronor kan konstrueras av metall, porslin , harts eller keramiska material . Även metall kronor är den mest hållbara , kan de andra listade materialen en tand-liknande keps verkar mer realistiskt.

Förfarande

Att vara utrustade för en tandkrona kräver mer än en resa till tandläkaren. Patienter som behöver en mössa för att täcka en ruttnande tand kan kräva omfattande arbete , som till exempel en rotfyllning för att ta bort tandens nerver , innan tandkrona är installerad . Tanden kommer också att kräva vissa omforma med en fil . Detta kommer att göra plats för kronan . Ett intryck måste också tas av tanden så att kronan kan vara helt monteras .

Efter ett intryck vidtas kommer tandkrona skapas i ett laboratorium . Patienten kommer att bära en tillfällig krona medan det byggs . När den permanenta kronan är klar , kommer patienten tillbaka till kontoret som skall monteras . Cement används för att binda kronan på plats . Lokalbedövning används , så behövs , att befria patienten på någon smärta under ingreppet.

Kostnad

Tandkronor kan variera i pris, även om de flesta tandläkare försäkringar inte täcker en del av kostnaden. Läkare vid The Cleveland Clinic Institutionen för odontologi uppskattar att en krona kostar $ 500 till $ 900 vardera. De mest prisvärda typen av tandkrona är en som gjorts med porslin smält till metall .

Eftervård

En tillfällig tandkrona är mycket bräcklig och ofta tillverkade av känsliga material. Iklädd en tillfällig krona, bör patienter undvika tuggar med just tand . Hårt, klibbiga livsmedel bör också undvikas tills en permanent mössa är fast på plats .

För det mesta bör permanent kronor behandlas som vanliga tänder . De kräver regelbunden rengöring och bör inte användas för att bita ner på mycket hårda föremål . Patienter kan uppleva vissa ilningar i tänderna efter att montera en permanent tandkrona , även om särskild tandkräm kan hjälpa till att lindra problemet.

Metal kronor är de mest hållbara , medan alla-porslinskronor är kända för att chip på gång . Enligt Colgate kan tandkronor flera årtionden om vårdas på rätt sätt .

Previous:nothing Next:hur länge du ska använda Crest Whitestrips

Relaterade artiklar


 • hur man använder en waterpick att bibehålla friska tänder och tandkött
 • hur man kan stoppa en tandvärk naturligt
 • naturläkemedel för tandvärk
 • opalescensen tandblekning instruktioner
 • Orsaker och botemedel för dålig andedräkt
 • hur man får gratis eller billig tandvård
 • hur du öppnar ett interplak tandborste
 • om komplikationer efter tandimplantat
 • hur du gör din Invisalign hängslen mer bekväm
 • typer av porslinsfasader
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com