Vilka är tecknen på att behöva en rotfyllning ?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-05-23
Rotfyllning terapi ( rotbehandling ) , är ett tandtekniskt förfarande där den smittade kärnan eller massa av en tand avlägsnas och massa kammarmusik och rotfyllning av tanden fylls och förseglas . Om den lämnas obehandlad den infekterade tanden måste extraheras . Det finns ofta tydliga symptom som tyder på att du kan behöva en rotfyllning

Enhetligt förfarande

Rotfyllning behandling kan utföras av din vanliga tandläkare eller du kan hänskjutas till en rotfyllning specialist , även kallad en endodontist . Enligt American Association of Endodontists , mer än 14 miljoner rotfyllning behandlingar utförs årligen i USA , med en framgång på 95 procent .

Tooth Abscess

En tand abscess är ofta ett tecken på att rotfyllning behandling kan bli nödvändig . När en tand är abscessed finns det en bakteriell infektion som orsakar pus att ackumulera . Infektionen kan vara placerad i roten av en tand eller i den omgivande tandköttet .

Svår tand smärta

En tand abscess ofta resulterar i svåra smärtor samtidigt tuggar , långvarig känslighet för värme eller kyla eller mörkfärgning av sjuka tanden . Skarp smärta kan också utstråla från mynningen till käken och ner på halsen .

Förändringar i tandköttet

svullnad och ömhet i tandköttet eller finnar som förekommer på tandköttet kring en öm tand kan vara ett tecken på en infektion eller abscess som kräver behandling rotfyllning .

Avancerad Bölder

Som en tand abscess fortskrider du kanske märker svullnad i kinden , och lymfkörtlar under käken och i nacken kan bli ömma och förstoras . Du kan också ha feber .

Ruptured Abscess

Om en tand abscess spricker och pus är släppt , kan din smärta omedelbart lätthet avsevärt. Men tandvård krävs fortfarande och kan innehålla antibiotika och rotfyllning terapi .

Om bölden inte avlopp, kan infektionen resa till andra delar av ditt huvud och hals . I vissa fall kan det vara livshotande .

rotfyllning Alternativ

Ibland rotkanalen kan en ny behandlingsomgång . Den gamla guttaperka fyller tas ut , är tanden omformas , rensade och fyllas på .

När det inte möjligt att på nytt behandla en tand , som kallas ett kirurgiskt ingrepp en apicoectomy kan utföras . Under en apicoectomy , är toppen av roten bort, och en fyllning är placerade över avhuggna rot spetsen .

en sista utväg för alternativ till att utföra en rotfyllning är att ta bort sjuka tanden . Extraktionen är normalt följs av reparativ vård , exempelvis en fast bro , partiell protes eller implantat .

Previous:nothing Next:fakta om att ha tandställning

Relaterade artiklar


 • hur man borsta sätt att besparingar på din tandläkare faktura
 • låg profil nattvakter
 • hur man gör en grötomslag för tandvärk
 • tandblekningsmedel & min bro
 • hur man sparar pengar på tandhälsan
 • hur man får vitare tänder gratis och naturligt
 • hur man ska äta för att bleka tänderna
 • symtom på tandlossning
 • hur man kan förebygga fluoros hos barn
 • hur man hittar en billig tandläkare
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com