parodontit information

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-05-27
Parodontala sjukdomar är allvarliga tuggummi sjukdomar som kan leda till tandlossning och andra hälsofrågor som hjärtsjukdomar och stroke om det inte behandlas på rätt sätt . Dessa sjukdomar innefattar gingivit och parodontit och är resultatet av bakterier i och runt tänderna

Gingivit

Gingivit uppstår när bakterier som finns i plack orsakar en inflammation i tandköttet . Det är en mild form av tandlossning som resulterar i rött och svullet tandkött som kan blöder lätt och dålig andedräkt. Gingivit kan reserveras om du konsekvent borstar och tandtråd dagligen , tillsammans med regelbunden sex månaders tandrengöring . Gingivit leder inte till något ben eller vävnad förlust och det finns få om ens några obehag .

Parodontit

Parodontit utvecklas när gingivit lämnas obehandlad . Med detta villkor , tandköttet dra sig bort från tänderna och skapa " fickor " som blir smittade. När immunförsvaret börjar att angripa bakterier , gifter från bakterierna i kombination med enzymer kroppen använder för att bekämpa infektionen börjar vävnad och ben som håller tänderna på plats för att försämras . Obehandlad kan tänderna lossna och de kan behöva tas bort .

Behandling

Parodontit behandlas genom att kontrollera infektionen . Skalning och rot hyvling är en djupt reningsprocess som innebär att skrapa tandsten bort av tanden underifrån liksom ovan tandköttskanten , och ta bort ojämnheter i roten av tanden för att ta bort bakterierna . Mediciner kan vara fastställd exempelvis en antimikrobiell mun skölj och ett enzym suppressant . Dessutom kan du ha antibiotika " chips ", gel eller mikrosfärer placeras i fickor i tandköttet efter scaling och root hyvling .

Dessa antibiotika används för att styra tillväxten av bakterier och för att minska storleken på fickorna . I svåra fall kan du behöva operation för att avlägsna tandsten när fickorna är djup eller du kan behöva vävnad och ben transplantat för att ersätta ben eller tandköttet som försvann och att uppmuntra till ny tillväxt .

Riskfaktorer

Du är löper en ökad risk att utveckla parodontit om du röker eller tuggar tobak , har broar som inte passar ordentligt , har sneda tänder , har defekta fyllningar i tänderna , mediciner användning såsom steroider , läkemedel mot cancer terapi , vissa kalciumantagonister , några anti-epilepsiläkemedel eller p-piller , eller om du har en systemisk sjukdom som diabetes . . Enligt National Institute of Dental och kraniofaciala forskning , män är mer benägna att utveckla tandlossning än kvinnor

Varningstecken

Varningstecken på tandlossning inkluderar ömma och svullna röda tandkött , ihållande dålig smak i munnen eller dålig andedräkt, tandköttet blöder lätt , tandkött som dras bort från dina tänder , permanenta tänder som är lösa , förändringar i passformen på partiella proteser eller förändringar i hur tänderna passar när du biter ihop dem . Din tandläkare kan använda en sond för att mäta storleken på fickor i tandköttet .

Previous:nothing Next:vad är en tand faner ?

Relaterade artiklar


 • hjälp med protes smärta
 • vad halsen symtom är relaterade till TMJ ?
 • effekterna av rökning på munnen
 • Hur länge kan man använda pilokarpin för muntorrhet ?
 • hur reparera en tandbro
 • hur man borsta tänderna som ett proffs
 • typer av tandvärk
 • hur man gör recept tand tvål
 • Definitionen av apikal parodontit
 • hur du tar bort lim från tandproteser
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com