typer av tandköttssjukdomar

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-05-24
Tandköttsproblem finns i två större grupper : gingivit och parodontit . Parodontit drabbar tandköttet och ben som stöder dina tänder , och om de lämnas obehandlade kan leda till tandlossning . Frisk tand underhåll-daglig tandborstning och tandtråd och årliga besök till din tandläkare-kan förebygga dessa sjukdomar . Du kan ha parodontit utan några märkbara symptom i början, så det är viktigt att se din tandläkare regelbundet för att få honom kolla tänder och tandkött för god hälsa

Gingivit

Gingivit anses vara den mildaste formen av tandköttsproblem . Det kan ge symtom som svullnad eller rodnad i tandköttet , täta tandköttet blödningar och lindriga besvär . Gingivit orsakas av en brist på ordentlig munhygien och kan lätt vändas om du söka läkarvård från en tandläkare och börja ta hand om dina tänder . Om det lämnas därhän , kan dock gingivit leda till mer allvarliga former av tandlossning , parodontit .

Parodontit

När plack sprider sig och växer under tandköttskanten , gifter i plack bryta ned tandköttet och stödjande ben enligt tänder , som orsakar fickor av utrymme komma mellan tänder och tandkött. Med tiden kommer detta att leda till att tänderna att lossna och falla ut . Varje förändring i hur tänderna passar ihop , eller en uppmjukning av dina tänder , kan signalera uppkomsten av en allvarlig parodontit.
Behandling av parodontit i alla dess former innebär ett besök på din tandläkare att reparera tänder och tandkött Samt framtida underhåll av dina tänder med ordentlig borstning , tandtråd och regelbundna tandläkarbesök . Under behandlingen kan din tandläkare måste ta bort några av dina tänder om sjukdomen har spridit sig för långt för att reparera skadan .

Aggressiva Parodontit

Detta är en typ av parodontit som uppträder hos patienter som är vid god hälsa annars . Detta tillstånd kallas aggressiv parodontit , eftersom det ger snabba tand-gum separation och tand lossnar , samt snabb benförstöring .

Kronisk parodontit

Kronisk parodontit är den vanligaste formen av parodontit och innebär en inflammation i vävnaderna som stöder tänderna . I allmänhet påverkar denna sjukdom vuxna , men det kan förekomma i alla åldrar . Utvecklingen av separation i tandköttet och tänderna är vanligtvis långsammare med kronisk parodontit , men det kan vara perioder av snabb utveckling också.

Necrotizing tandlossning

Med nekrotiserande parodontit , vävnaderna runt tandköttet genomgå nekros ( vävnadsdöd ) . Nekrosen kan också sprida sig till skelettet och ligament som stöder tänderna . Denna sjukdom är oftast resultatet av en underliggande sjukdom i immunsystemet , som hiv , undernäring eller immunsuppression.

Underliggande Systemisk villkor

Några bakomliggande sjukdomar kan också orsaka tandlossning . När detta händer är det som kallas parodontit som en manifestation av systemsjukdomar . Dessa systemiska sjukdomar är diabetes , sjukdomar i luftvägarna och hjärtsjukdomar. Behandling i dessa fall innebär att behandla parodontit , enligt ovan, och också den bakomliggande orsaken .

Previous:nothing Next:tandblekning faq

Relaterade artiklar


 • hur man får en rabatterad tandvård rengöring när man inte har tandvårdsförsäkringen
 • hur man rengör plack från tandproteser
 • skillnader mellan barn och vuxna tänder
 • hur man hittar en tandläkare Kaiser Permanente
 • hur man hittar en billig tandläkare
 • hur man kan lugna tandvärk
 • Hur fungerar en tandläkare en rotfyllning ?
 • odontologisk radiologi assistent krav
 • hur man gör tandkräm
 • vad man ska ta mot tandvärk smärta
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com