vad är den kemiska sammansättningen av människors tänder ?

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-05-12
Med tanke på hur vita tänder är --- och hur tufft --- man kan anta att de är gjorda av ben , vilket inte är fallet , även om tänder och ben har en gemensam komponent som kallas hydroxylapatit . Den kemiska sammansättningen av tänderna kan förstås bättre genom att bryta ner de fyra stora vävnader de består av . emalj , dentin , Cementum och massa

Emalj

Emalj --- den vitaktiga täcker --- är det hårdaste och mest mineraliserade delen av tänder och hela kroppen . Omkring 96 procent av emalj består av ett mineral som kallas hydroxylapatit , en form som också gör upp till 50 procent av ben . De övriga 4 procent är vatten och organiska material . Grund av sin höga koncentration av mineral makt, är emalj stark nog att tåla stress bita , tugga och slipning . Det gör dock samma karaktärsdrag emalj spröda och känsliga för sprickbildning och chipping .

Dentin

Dentin , en gul-färgade ämne , utgör större delen av tanden. Det ansvarar för att tanden dess färg . Dentin , vilket är mindre mineraliserad och mindre sprött än emalj --- med 70 procent mineraler ( hydroxylapatit och kalciumfosfat ) , 20 procent organiskt material ( främst proteiner ) och 10 procent vatten --- fungerar som ett stöd för emalj . Eftersom dentin är mjukare , är det mer benägna att sönderfalla .

Cementum

Cementum , en gulaktig substans som täcker roten av en tand , är ännu mjukare än emaljen och dentinet . Hydroxypatite är dess främsta mineral , bestående av cirka 45 procent av det . Proteiner , främst kollagen ( den vanligast förekommande protein i människa ) , fyll på 33 procent av Cementum , medan vatten är kvar med resterande 22 procent . Roll Cementum är att hjälpa till att förankra tanden till käkbenet och säkerställa dess stabilitet .

Massa

Som " nerv " av tanden , är massa stora roll att bilda dentin genom biologiska celler vid dess yttre yta som kallas odontoblasts . Massan består av blodkärl och nerver . Bland de celler som bygger upp massa är vita blodkroppar som makrofager och T-lymfocyter .

remineralization

Forskare tror att fluor --- en version av grundämne som finns i tandkräm --- är en framträdande faktor i tand remineralization . När fluor blir på ytan av tanden , lockar till sig andra mineraler . Således sådan exponering minskar karies .

Previous:nothing Next:som tänder är mjölktänder hos människor ?

Relaterade artiklar


 • hur man efter hand om dina tandutdragning förfarande
 • vid vilka åldrar har barn få tänder ?
 • symtom på tandlossning
 • hur man använder prevident
 • vad är en ont i tandköttet botemedel för dem som är över 60 ?
 • tandhygienist krav
 • rättsmedel för tandvärk
 • hur man kan bli av dålig andedräkt
 • hur mycket har tandställning kosta?
 • rättsmedel för tand värk medan hemifrån
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com