farorna med rotkanaler

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-06-26
En rotfyllning eller endodontisk behandling , är ett tandtekniskt förfarande för att ta bort massa eller nerv av en tand som har blivit skadade på grund av röta eller skada . Rotfyllningar lindra smärta eller motverka en infektion i tanden , kallas en " böld ". Efter en rotfyllning , har tanden som återstår inte längre en nerv , och tandläkaren stärker den genom att lägga en krona på tanden. Ibland en rotfyllning misslyckas för att något har hänt under behandlingen , men felet är kanske inte uppenbart förrän senare . Efter en misslyckad rotfyllning , behandlingsalternativ omfatta förnyad , endodontisk kirurgi , eller utdragning av tand .

Indikationer

Tandläkare och endodontists rekommendera rotkanaler när en patient kommer in med symtom på extrem smärta under tugga , känslighet för varm och kall mat efter maten är inte längre munnen , ömhet i tandköttet runt tanden , tand mörkare , eller en bestående eller återkommande finne på tandköttet . Tandläkaren eller endodontist diagnoser patientens behov av en rotfyllning genom att utföra tandvård röntgen- undersökning .

Funktion

endodontisk behandling avlägsnar nerven , eller massa , från tanden. Vissa tänder bara innehålla en nerv , medan molarer innehålla upp till fyra eller fler . Den rotfyllning behandlar infekterad tand och lindrar smärtan och känslighet . Merparten av tiden är en tand räddas från utvinning ( avlägsnande ) och infektionen botas genom en rotfyllning . Efter en rotfyllning , tandläkare eller endodontist tätningar tanden för att förhindra ytterligare bakterier eller röta kommer in i kanaler där nerver var . Ibland tandläkaren kommer att behandla infektionen med antibiotika piller som patienten tar genom munnen , eller genom att fylla kanalen av tanden . Förslutning av tanden sker antingen under samma anställning eller under ett andra möte . Efter att tanden är förseglade , stärker tandläkare eller en kosmetisk tandläkare tanden med en krona .

Komplikationer

En del patienter upplever smärta under rotkanalen förfarandet . Om en patient uppvisar en " het tand , " med smärta eller infektion , är det svårare för honom att få helt stel. I dessa fall , anestesi levereras via munnen eller IV hjälper patienten fortfarande mer bekväm under förfarandet.

Om infektion föreligger innan rotkanalen kan det ta flera resor till tandläkaren eller endodontist att avsluta förfarandet eftersom tandläkaren avgör infektionen är helt borta innan sin sista försegling av tandens kanaler .

Ibland ( i 5 procent till 15 procent av fallen ) en rotfyllning misslyckas för att något har hänt under behandling . Eftersom varje människa är unik , är varje tand annorlunda . Patientens tand som , i en annan patient , har bara en rot , kan ha två rötter i hans fall . Av den anledningen kan tandläkaren inte klara det oväntade roten . Om tanden inte är helt behandlas av rotfyllning kommer fraktur eller blivit smittade och rotfyllning misslyckas .

Frakturer kan omedelbart synliga eller inte setts på veckor eller månader. Decay hamnar i fraktur , och tanden sedan bryter isär . När en tand har brutit isär , extraheras i allmänhet den enda behandlingsalternativ . Om tanden extraheras , eller tas bort , utvärderar en kosmetisk tandläkare patientens möjligheter till att ersätta det , som en bro eller implantat .

infektion som en följd av en misslyckad rotfyllning kräver behandling med antibiotika , smärtlindring , och ofta avlägsnande av tanden . Utan behandling sprider en infektion i hela patienten , som orsakar feber och andra komplikationer av sjukdom . I extrema fall kan infektionen sprida sig till hjärtat eller hjärnan .

Betydelse

När en patient får en misslyckad eller komplicerad rotfyllning , hon genomgå ytterligare smärta , besvär och kostnad . Enligt WebMD , kan en rotfyllning kosta $ 350 till $ 1,200. Patienter utan tandvårdsförsäkringen betala alla dessa kostnader ur egen ficka , och ytterligare besök lägga extra kostnad . En misslyckad rotfyllning kräver att patienten söka uppföljande behandling .

Om avlägsnandet av tanden krävs , leder det till patienten kostnaderna för utvinning , anestesi om det behövs och kosmetisk ersättning av tanden . Dessa kostnader lägga upp på toppen av de initiala kostnaderna för rotkanalen som har misslyckats .

Ibland kan en speciell typ av kirurgi sparar tanden efter en misslyckad rotfyllning , men detta fungerar endast i 50 procent till 75 procent av fallen . En endodontist med särskild utbildning och verktyg utför denna operation , som kallas en apicoectomy .

Alternativ

En rotfyllning som rekommenderas av tandläkare sparar en infekterad eller skämda tand i de flesta fall . Patienten kan oroa sig för riskerna ändå . En tandutdragning är alternativ behandling för att en rotfyllning . Tandläkare rekommenderar mot tandutdragning i fall som de tror kan behandlas med rotfyllning behandling eftersom en patients hälsa lider av överdriven tandlossning . Kosmetisk ersätta en utdragen tand är dyrt och kan försvaga den omgivande tänderna . Benförlust på jawline är en annan komplikation vid tandutdragning . Tandläkare drar slutsatsen att en majoritet av patienterna nytta av rotfyllning behandling istället för tandextraktion när det är möjligt .

Previous:nothing Next:hur tandkronor görs

Relaterade artiklar


 • tuggummi smärtlindring
 • process för att sätta hängslen på tänderna
 • om visdomständer avlägsnande
 • symptom på en dålig rotfyllning
 • hur har fina vita tänder
 • hur reparera en trasig protes
 • hur du bleka dina tänder naturligt
 • hur man bleka proteser snabbt
 • parodontit bota
 • hur till vända din gula tänder vita
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com