historia löständer

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-07-10
Även om proteser eller " löständer "kan ha burits av människor så långt tillbaka som 4500 år sedan , är behovet av denna form av tandvård minskar tillsammans med framsteg inom vård och bättre kostvanor . Enligt en 2002 artikel i The Journal of Prosthetic tandvård, har behovet av proteser minskade med 10 procent varje decennium under de senaste 30 åren . Men detta betyder inte att proteser inte längre kommer att behövas: Antalet potentiella protes kunder förväntas växa från 34 miljoner år 1991 till 38 miljoner 2020 , med det förflutna minskar mer än väl av den åldrande befolkningen . Många av dessa proteser kommer att vara partiell snarare än full

Tidig historia

I det förflutna var undernäring och sjukdom bland de viktigaste orsakerna till förlusten av tänder . Hur livsmedel producerades fram en annan tand problem . Bröd som gjordes från början av processer mjölframställning till exempel ofta innehöll sand . Gruset bar tänderna ner och orsakat skada och förfall .

Syfte

Proteser började användas i stället för förlorade tänder för flera anledningar , den viktigaste är överlevnad . Eftersom det var ofta svårt att få mjuk mat under tidig historisk tid , faktiskt en del människor med få eller inga tänder svalt ihjäl . Dels har tandprotes slitna för social ställning , människor utan tänder var ofta skydde . Under medeltiden var det mycket viktigare för en kvinna att ha tänder än att vara fysiskt attraktiv på andra sätt för att anses vara för äktenskap .
.

Material

Historiker bekräftar att proteser har varit i bruk för att ersätta förlorade tänder , åtminstone sedan 700 B. C. Proteser har tillverkats av en mängd olika material, inklusive tänder av kadaver stulna av gravplundrare . Under Napoleonkrigen tog asätare det bästa tänderna från döda soldater . Tidiga löständer var gjorda av elfenben , som tenderade att ruttna över längre tidsperioder . Mot slutet av 1700-talet tänder är gjorda av porslin , ett material som flisas enkelt och var extremt vita . Nu proteser är gjorda av syntetiska material , inklusive plast såsom akryl .

George Washington

Visst , den mest kända löständer genom historien är de som bärs av George Washington , den förste presidenten i USA. Som barn tog han ett läkemedel som kallas kalomel , som skadade emaljen på tänderna . Men historiker säger nu att Washington inte hade trä proteser . Istället var hans löständer gjorda av flodhäst och elefant elfenben samt mänskliga tänder . Över hans livstid , hade Washington flera olika typer av proteser .

partiella proteser

Allt fler människor blir partiella proteser snarare än fyllda . Dessa partiella avtagbara apparater är praktiska när bara ett fåtal av de tänder saknas . De är utformade för att förankra de återstående naturliga tänder. Genom att göra det de mycket försköna och hålla tänder från att flytta till områden där tänder har utvunnits och lämnade en tom plats .

tandimplantat

När antalet äldre ökar , finns det ett behov av andra sätt att lösa problemet med förlorade tänder . En av dessa är dentala implantat, eller permanent tand ersättare . När de sätts på plats , kan dessa implantat sista resten av en människas liv , så länge personen inte röka cigaretter och praxis godtas oral hygien Detta alternativ till proteser har en bättre utseende och är mycket mer funktionella än proteser .

Previous:nothing Next:tandimplantat infektion

Relaterade artiklar


 • kan tänder orsaka en sinus -infektion ?
 • hur lätt tandvärk
 • vad är en Waterpik ?
 • Invisalign behandling
 • hur man väljer en elektrisk tandborste
 • hur snabbt bli av med vitlök andedräkt
 • om Listerine
 • Vilka är fördelarna med tandblekning ?
 • hur man får tandvård hjälp
 • hur man kan bli av en kräfta öm
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com