tobak & tandlossning

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-07-06
Tandlossning , även kallad tandköttsproblem , påverkar tandkött och omgivande vävnader . Det kan leda till förlust av bentätheten i käken om den lämnas obehandlad . Bakterier i munnen och tandköttet orsaka tandlossning .
Tobak användning har visat sig öka risken för sjukdomar i tandköttet på flera sätt . Oavsett om tobak tuggas eller rökta , risken ökar med användning

tandlossning

Parodontit börjar med tandköttsinflammation, som gör att tandköttet svälla och blöda .
Utan behandling fortskrider gingivit till parodontit , som är klassificerad i början , måttlig och långt framskridna.
Kronisk dålig andedräkt och vikande tandkött är vanliga i tidigt skede . Sjukdomen framskrider i den moderata och avancerade stadier att skada de djupare bindväv och käkbenet . Tänder kan flytta och lossna , så småningom kan falla ut . Enligt American Dental Association , är tandlossning den vanligaste orsaken till vuxna tandlossning .

Rökning

Tobak använda irriterar tandköttet och göra dem mer mottagliga för bakterietillväxt . Bakteriell orsakar inflammation i och under tandköttskanten , vilket är vad som orsakar vävnadsskada . När tandkött och bindväv är skadad , drar bort det från tänderna , så att mat och bakterier lättare tillgång till djupare vävnad .
Detta gör det också svårare att rengöra tänderna , förvärrar den bakteriella tillväxten problemet .
Enligt American Dental Association , rökare löper fyra gånger högre risk att utveckla sjukdomar i tandköttet än deras icke-rökare kamrater .

Rökfri tobak

rökfri tobak innehåller aromer och andra tillsatser som är skadliga för tandköttet . Enligt Mayo Clinic , " socker-och irriterande ämnen i tuggtobak och andra former av rökfri tobak kan orsaka tandköttet dra bort från tänderna i området munnen var du placerar tugga . Över tid kan du utveckla tandköttssjukdomar. . . . " Rökfria tobaksprodukter också göra munnen mer öppen för bakterier .

Överväganden

Att hålla munnen ren är viktigt att hålla bakteriehalterna låga . Eftersom rökning och rökfria tobaksprodukter både ge en ökning av bakterier och gör tandköttet dra sig bort från tänderna är det absolut nödvändigt att tänder och tandkött rengörs grundligt och ofta .
Även med extra vård och rengöring av tänder och tandkött , så länge du använder tobak är det mer troligt att få tandköttsproblem . Det bästa alternativet , om du kan göra det , är att sluta använda tobak medan tandköttssjukdomar är i sin linda . Den tidigare tuggummi sjukdomen upptäcks och behandlas , desto mindre sannolikt är det att du har bestående skador på tandköttet och tänderna .

Effekter

Tobak användning ökar risken för diabetes och hjärtsjukdomar , som båda är kopplade till en ökad risk för tandlossning .
Dessa systemiska sjukdomar påverkar kroppens förmåga att läka och reparera tandköttet , lägga till inflammation och bakteriell infektion som följer tandköttsproblem . Tobaksbruk orsakar inte bara parodontala problem direkt , men också genom att leda till andra tillstånd som ger ökad skada och oförmåga att reparera vävnaden .
Dental vårdpersonal kan diagnostisera och behandla tandköttssjukdomar i något skede , men ju tidigare du får behandling för bättre odds på att förebygga oåterkalleliga skador . Även om du fortsätter att använda tobak bör du ändå konsultera en läkare för dina problem munhälsan .

Previous:nothing Next:örter för parodontit

Relaterade artiklar


 • hur man motiverar barnen att borsta tänderna
 • hur man handskas med tandkirurgi
 • tandvärk behandling
 • parodontit behandlingsalternativ
 • kirurgi för tandlossning
 • hur man gör te munvatten tree olja
 • hur man får gratis tandvård
 • hur du avgör om du har dålig andedräkt
 • vad är lustgas ?
 • vad du behöver veta om tand whiteners
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com