hur man ska tolka en genogram

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-05-04
Genograms liknar släktträd i att de ger en visuell representation av familjemedlemmar och generationer. Men genograms gå ett steg längre: de faktiskt använder symboler för att visa relationer, utbildning och fysiska och emotionella hälsa. En genogram kan dras för hand eller gjort på datorn. Vissa genograms är lätta att läsa, medan andra bör tolkas av experter. Till exempel bör en hälso genogram läsas av en läkare som kan diskutera vad sjukdomar kan vara genetiska och vad som kan vara miljö.

Du behöver:
Genogram
. Nyckel till grundläggande symboler.


1.
Titta på genogram. Notera familjemedlemmar. Män representeras med ett torg, och honorna är representerad med en cirkel. Datumet för varje persons födelse är över symbolen till vänster, medan datumet för deras död är över symbolen till höger. Orelaterade människor som är viktig för familjen kan läggas till. Detta kan vara en barnflicka eller nära vän till familjen.
2.
Observera villkoret för varje person. Varje symbol har tillägg som ger mer information om personen. Efter en persons död är deras symbol överstruken . Missfall och abort är båda representeras av en liten symbol som varit överstruken . Om kön det ofödda barnet är okänd, då ett frågetecken är överstruket . Psykisk sjukdom representeras av skuggning den vänstra halvan av den person som symbol . Kemiskt beroende noteras genom att skugga den nedre delen av symbolen.
3 .
Notera relationer . Fysiska relationer representeras av linjer . Äktenskapet är representeras av en heldragen linje , medan en affär eller ett par som bor tillsammans representeras av en streckad linje. Skilsmässa är visas med en linje som har överstruken. Barn i ett äktenskap ligger under sina föräldrar och är knutna till föräldrar relationen linje med en heldragen linje. Fosterbarn är fäst med en streckad linje, medan adopterade barn har både en fast och lina.
4.
Notera känslomässiga relationer. Precis som fysiska relationer, känslomässiga relationer har sin egen uppsättning av linjer. Dubbla eller tredubbla linjer som förbinder två personer kan visa en medberoende eller invecklade relation. En spetsade eller ojämna linjer kan visa en fientlig relation . Två symboler vars rader har skurits är avskurna från varandra .
5 .
Kom ihåg källan . En genogram är vanligtvis en persons intryck av en familj . En annan medlem av samma familj kan dra en helt annan genogram . Att få en tydlig läsa om en familj genogram är det ofta nödvändigt att få synpunkter från flera medlemmar av familjen .

tips och varningar


 • Datorprogram hjälper människor organisera sina genograms . Eftersom detta är oftast en ensam verksamhet, är det lättare att få en enda persons synvinkel utan input från andra familjemedlemmar. Detta kan vara värdefullt när man definierar en familj från alla synvinklar.


 • Previous:nothing Next:Styrketräning pass för kvinnorna

  Relaterade artiklar


 • hur man tvättar händerna vägen läkare rekommenderar
 • Hur många kalorier Power Walking bränna?
 • hur man rengör en digital rektal termometer
 • Hur du donerar ägg för pengarna i Arizona
 • hur man återställer Clearblue bildskärmen
 • Vilka är farorna med torra radera markörer?
 • information om leva en hälsosam livsstil för barn
 • hur man bygger sex-pack abs
 • bästa sätten att sträcka ledband
 • fötter smärta & förmån för studsade
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com