farorna med rökning tonåriga

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-10-19
Den Centers for Disease Control bekräftar att merparten av de 45 miljoner rökare började röka när de var tonåringar och att utan ingripande mest tonåring rökare kommer att fortsätta den vanan. En 2009 års undersökning fattas av National Institute on Drug Abuse (NIDA) fann att tonåring rökning är historiskt låg. Många gymnasieelever är dock fortfarande lyser upp, sätta sig i riskzonen för missbruk och hälsoproblem.

Nikotinberoende

Cirka 35 miljoner människor försöker sluta röka varje år på egen hand, med de flesta skovvis och rökning igen inom en vecka. Forskare vid Nida förklara att dopamin, en må bra endorfin, frigörs normalt när man upplever något lustfyllt, men cigarettrökning orsakar nervceller att släppa överskott dopamin. Känslan av njutning tonåringarna erfarenheter rökning varar inte länge, för att upprepa känslan måste tonåring har ännu en cigarett.

Hjärt-och lungskada Potential

De cirka 4. 000 kemikalier som finns i en tobaksplantan utgör eventuella hälsoproblem. Nikotin är beroendeframkallande och orsakar puls och blodtryck att stiga och blodkärl drar ihop sig. Sextio av kemikalierna i tobak tros orsaka cancer. Tobaksrök utsläpp av kolmonoxid och partiklar ämnen som tillsammans kallas tjära. Skulle tonåring fortsätter att röka, kan både hjärta och lungskador uppstå.

Hälsorisker Fortsätt

Tonåringar som fortsätter att röka löper större risk för leukemi, grå starr och lunginflammation. Tobak är också associerat med en tredjedel av alla dödsfall i cancer, med lungcancer som orsakar de flesta dödsfallen (kopplat till 90%). Andra cancerformer i samband med utvidgade tobaksbruk är cancer i mun, svalg, struphuvud, matstrupe, magsäck, bukspottkörtel, livmoderhalsen, njurarna, urinledare och urinblåsa. Tonåringar som fortsätter att röka kan också förlora en del av deras känsla av lukt och smak. (Ref. 2)

Tonårsgraviditeter och Rökning

Nida funnit att mellan 2007 och 2008, 20,6 procent av tonåring flickor mellan 15 och 17 år gamla rökt under sina graviditeter. Nida sade att kolmonoxid och nikotin från tobaksrök kan störa fostrets syretillförsel. Eftersom nikotin "lätt passerar placentabarriären, kan den nå koncentrationer i fostret som är mycket högre än moderns nivåer. " Fostrets blod, fostervatten och bröstmjölk är även känsliga för de toxiska effekterna av nikotin, sätta både foster och spädbarn i riskzonen.

Hälsorisker sträcker sig till nästa generation

En tonåring mamma som röker kan ge sitt barn en dödsdom . Det finns risk för en dödfödsel , plötslig spädbarnsdöd , för tidigt född och andningsproblem. Om tonåringen fortsätter att röka minst ett paket om dagen under graviditeten fördubblar hon också risken att barnet kommer att vara mer mottagliga för tobaksberoende .

Previous:nothing Next:steg pall övning

Relaterade artiklar


 • lungfunktion övningar
 • koppar kopparspiralen & hur det fungerar
 • vad är en spinal blockad?
 • Medtronic implantat
 • Hur vet jag om kryckor är rätt inställda?
 • läkemedelssäkerhet utbildning
 • PSA-screening riktlinjer
 • innebörden av ccs
 • mentala aktiviteter för äldre
 • preventivmedel biverkningar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com