medicinsk rådgivning om allergier

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-10-15
Ett bett av räkor kan vara läcker eller det kan vara en dödlig situation om du är allergisk. Medan vissa människor kan gå genom livet utan att någonsin drabbats av en allergisk reaktion måste andra klara det på daglig basis. De av oss med mat allergier måste gå igenom livsmedelsmärkningen rad för rad i hopp om att förhindra en allvarlig allergisk reaktion. Det uppskattas att en av fem personer har allergier. Butikshyllorna är fodrade med antihistaminer och ändå är vi vänta på ett botemedel. Det kan påverka livskvaliteten eftersom de med svår allergi känner sig isolerade från resten av världen.

Du behöver:
tejp
. Tungspatel.

Identification

Allergier är resultatet av en sensibiliserad immunförsvar. Ett ofarligt ämne (jordnötter, mögel eller sällskapsdjur ilska) kan orsaka starka reaktioner. Detta ämne kallas för ett allergen. I en allergisk reaktion, mål immunförsvaret allergen med en antikropp som kallas IgE. Denna antikropp fäster till mast celler i kroppen. Det finns mastceller som finns i halsen vävnad, mag-tarmkanalen och i luftvägarna. Denna kedja av händelser leder till frisättning av histamin och andra kemikalier som kan orsaka symtom.

Typer

Det finns många olika typer av allergier. Allergisk rinit även kallad hösnuva är vad folk tänker på när de hör ordet allergier. Den orsakas av en onormal allergisk reaktion på miljön som pollen eller mögel och inträffar vid vissa tider på året. Våren är en populär tid för hösnuva på grund av pollen från växter och träd. Under hela sommaren fram till november, kan mögel också orsaka problem eftersom det frigör sporer. Hives, även känd som urtikaria, är en annan form av allergi. De kan pågå i timmar eller dagar och visas som svullen, blek knölar eller fläckar på huden. De uppträder var som helst i kroppen, inklusive halsen, läppar, öron och händer. Angioödem är en farlig version av bikupor eftersom det orsakar svullnad djupt i vävnaderna och inte bara huden. Husdjur kan vara ännu en orsak till allergier. Flingor som finns på djurhud, känd som ilska eller till och med djurets saliv kan utlösa reaktioner. Även om du kanske aldrig har haft en allergisk reaktion, vet att det kan inträffa när som helst i ditt liv.

Effekter

Allergier kan variera från bara irriterande att livshotande. Vissa reaktioner påverkar ett område som huden medan andra påverkar flera organ system. Som du lider genom hösnuva, kan du få symtom som orsakar dig elände som konstant nysningar, täppt eller rinnande näsa, hosta, rinnande ögon, trötthet och svullna ögon. Urtikaria orsakar svullna, blek knölar eller patchar för att dyka upp på huden som kan orsaka klåda eller brännande smärta. Svullnad i halsen, lungor, eller tunga kan orsaka andningssvårigheter. Viktigast vet vad du gör om du har en allergisk reaktion.

Förebyggande /Lösning

När du vet vad som orsakar en allergisk reaktion, det bästa man kan göra är att helt enkelt undvika allergen. Men det finns tillfällen när du inte vet vad som orsakade ditt immunförsvar reagerar onormalt. Försök aldrig att behandla en allvarlig allergisk reaktion hemma. Gå till din närmaste sjukhus akutmottagning. Ring 911 om du inte har transport. Du måste utvärderas på ett sjukhus eftersom vissa människor har rebound symtom som behöver åtgärdas. Du kommer att få injektioner av adrenalin, syrgas stöd vid behov och en avsmalnande dos av steroider. Blodtryck och hjärtfunktion är också noga. Andra mindre reaktioner kan hanteras genom att ta orala antihistaminer såsom difenhydramin. Detta läkemedel kan orsaka dåsighet och är oftast bara tas för ett par dagar. Din läkare kan också ordinera starkare antihistaminer såsom hydroxizin att du kan ta på en daglig basis.

Varning

Anafylaxi är en livshotande allergisk reaktion som kan orsakas av intag av specifika livsmedel, läkemedel eller livsmedelstillsatser. Andra kan ha en dödlig reaktion Bistick eller latex. Symtom på anafylaxi inkluderar blekhet, förvirring, svettningar, hjärtklappning och ångest. Personen kan vara väsande och har svårt att andas. En snabb nedgång i blodtryck kan leda till medvetslöshet, hjärtinfarkt och död. Om du är utsatt för allergiska reaktioner, är det viktigt att du bär minst två auto-injektionsmissbrukare av adrenalin som kallas EpiPen att stoppa utvecklingen av symtom.

Previous:nothing Next:tidiga tecken på klimakteriet

Relaterade artiklar


 • gym boll övningar för ledande vuxna
 • hur reparera trasiga glasögon
 • Styrketräning pass för kvinnorna
 • instruktioner för peg sondmatning
 • pediatrisk nutrition utbildning
 • Ovitrelle instruktioner
 • synundersökning krav
 • typer av ögondroppar
 • husläkare praktiken kontra allmän praxis
 • spermabank lagar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com