om åderbråck

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-10-16
Personer med åderbråck mår ofta självmedveten när de bär shorts eller kjol. Oavsett hur hårt de försöker dölja dessa fula ådror, det känns som om hela världen stirrar på sina ben. Åderbråck kan vanligtvis hittas på insidan av benet och runt nedre kalvar. De är vener som bula på hudens yta och mörk blå eller lila. Risken för åderbråck ökar för varje år som går. När din kropp går igenom hormonella förändringar under pubertet eller graviditet kan åderbråck också utveckla.

Du behöver:
tejp
. Tungspatel.

Identification

Åderbråck ser ut som en utvidgad tjockt rep och titta knotiga och vridna. Dina vener ansvarar för att de-syresatt blod från kroppen tillbaka till hjärtat och lungorna. Som din musklerna i benet, resor blodet från underkroppen till hjärtat. Inuti venerna är enkelriktade ventiler. Dessa ventiler är tänkt att förhindra att blodet flyter bakåt när den färdas upp benet. Om dessa ventiler försvagas, blod pooler in i venen. Venen blir förstorad med den här samlingen av blod. De områden där blodet har samlat in kallas varicosities. Åderbråck kan dyka upp var som helst på huden men inträffar oftast i benen. Det beräknas att 20 procent av männen och 35 procent av kvinnorna har detta tillstånd. Graviditet skapar en idealisk situation för dessa ådror att utvecklas. Det finns extra press på venerna i benen av den växande livmodern. Östrogen och progesteron kan också orsaka venen väggar att slappna av. Dessutom vener också måste driva extra mycket blod tillbaka till hjärtat. De flesta kvinnor märker att deras åderbråck förbättras efter tre månader att leverera sin bunt av glädje.

Effekter

De symptom av åderbråck kan vara allt från irriterande till påverkar din livskvalitet. Du kan uppleva en tråkig, värkande smärta när man går. Det kan vara synliga mörkfärgning av huden eller svullnad i benen. Din verksamhet kan vara begränsad eftersom benen kan få domningar eller tunga. Folk klagar på att de inte kan delta i ansträngande aktiviteter eftersom de kommer att ha svår smärta i benen. Benen kan också känna kliande och får utslag. Vissa människor kan ha sömnsvårigheter eftersom de har kramp i benen som håller dem vakna. Andra människor kan ha tur nog att ha åderbråck utan symtom.

Teorier /Spekulationer

Forskare försöker fortfarande förstå varför vissa personer får åderbråck och andra inte. Vissa tror att genetik kan vara att skylla. Vissa människor kanske inte har tillräckligt ventiler i sina ådror, vilket gör dem mottagliga för åderbråck. Andra kan ha ben ventiler som är svaga och inte fungerar. Det kan också finnas problem inom struktur venväggen själv . Venen kan vara för svaga för att driva blodet tillbaka till hjärtat och lungorna .

Förebyggande /Lösning

Tyvärr , åderbråck är genetiska . Om din mamma har dem , är chansen stor att du kommer också . Det finns några saker som du kan göra som kan minska dina chanser av åderbråck . Kontrollera din vikt eftersom överskjutande pounds betyder att det finns mer tryck i benen . Om jobbet kräver sitter ner för lång tid , inte korsa benen . Korsa benen vid ankeln. Ta korta pauser. Stå upp och gå omkring var 30 minuter eller så. Om jobbet kräver stående under lång tid, då flytta din vikt från ena benet till det andra. Om du är utsatt för åderbråck, då bära elastiska stödstrumpor som kommer att ge venerna lite extra stöd. Löst sittande kläder som inte sätter press på buken eller midjan. När du får en chans att vila, lyfta benen. Detta kommer att göra det lättare för de sammanslagna blodet att återvända till hjärtat.

Varning

Åderbråck kan utvecklas till ytlig tromboflebit, som är en blodpropp som har utvecklats i venen. Symtom på detta tillstånd omfattar rodnad, ömhet och en känsla av värme längs en del av åderbråck. Venen får känna hårdare än vanligt. Dessa är också symtom på infektion, så det är rekommenderat att du rådfråga din läkare om du märker några av dessa symptom i benet. De med stora åderbråck bör vara mycket noga med att inte stöta eller skrapa. Detta kan resultera i svåra blödningar eftersom det finns en onormal mängd tryck i benet.

Previous:nothing Next:Hur ser löss ut?

Relaterade artiklar


 • saker att göra med tvättsprit
 • CT-scanning fakta
 • gammaldags sätt att stoppa hosta
 • vad är ansvarig för ärftliga egenskaper?
 • funktioner av de kvinnliga reproduktiva systemet
 • anställdas hälsa utbildning
 • kemikalier i plast nappflaskor
 • hur man kan jämföra nettokostnaderna hälsa täckning
 • New Hampshire antagning för länet vårdhem
 • orsakerna till ett öga fästing
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com