faser av livscykeln

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-11-05

Du behöver:
Nuvarande behandling blodtryck
. Mätning av kolesterolnivåer.
Exakt inspelning av din längd och vikt.

Den mänskliga livscykeln består av flera faser, även kallad etapper. Dessa faser bestäms av vissa milstolpar i fysisk och mental utveckling. Vissa psykologer kombinera stadier i grupper, andra lista dem separat. Generellt är alla överens om att de första faserna i människans utveckling är befruktning, födelse och barndom. Livscykeln fortskrider sedan och slutar med döden.

Conception, födelse och barndom

Tiden mellan befruktningen och födelsen är också kallad prenatal fas. Det är ofta utelämnas från förteckningen över stadier i livscykeln. Detta är dock en viktig fas av fysisk utveckling. Födelse händer nio månader efter befruktningen. Linda varar tills 18 månaders ålder. Under spädbarnstiden, går ett barn genom stora fysiska, emotionella och mentala förändringar. Enligt psykologen Erik Erikson, genom barndomen, lär sig barnet om förtroende från moderns kärlek, beröring, positiv kommunikation och visuell stimulans.

Early Childhood

Detta stadium varar från 18 månader till tre års ålder. Under denna tid blir ett barn mer oberoende genom att börja gå, prata och äta på egen hand. Han går igenom stadiet av att lära sig att vara oberoende, och skilja rätt från fel. Denna utvecklingsfas är viktigt eftersom barnet förvärvar den känsla av värdighet, om hon lyckas. Underlåta att utföra en uppgift kan leda till en känsla av värdelöshet, skam och tvivel. Uppmuntran och trygghet är viktiga, liksom en nära relation med båda föräldrarna.

sen barndom

Denna etapp är mellan tre till fem års ålder. Under denna fas, barnen växer och börjar att kopiera vuxna, främst föräldrar. De njuter rollspel och utforska omvärlden. De frågar "varför?" en hel del eftersom de är nyfikna på hur saker fungerar. Den närmaste relationer med föräldrar och nära anhöriga.

Skolåldern

mellan sex och 12, barn blir en del av en helt ny miljö. De börjar skolan och lära, skapa och upptäcka många nya saker. De börjar bli vän med sina kamrater. Denna etapp är när barn kan börja känna sig underlägsna och otillräckliga i jämförelse med sina klasskamrater. Föräldrarna är nu inte den enda myndigheten siffror i sina liv. Vänner och lärare rival dem som primär myndighet.

Tonåren

tonåren fasen äger rum mellan 12 och 18 år. Denna fas är förmodligen en av de svåraste skeden av livet. Det är när en tonåring upptäcker hans identitet-där han hör hemma i denna värld, vad han vill göra med sitt liv. Under denna fas tonåringar har närmast relationer med sina vänner. Föräldrar och lärare förlora sin status som auktoriteter.

Vuxenlivet

vuxenlivet sker mellan 18 och 35 år. Denna fas är när unga vuxna söker sällskap och kärlek. De bildar familjer och nära vänskap. Viktigast relationer med en make och vänner.

Vuxen ålder

Denna etapp varar längst, från 35 till 65. Vuxenlivet är viktigt eftersom barn flyttar hemifrån och föräldrar lämnas ensamma. Relationer, prioriteringar och mål förändras. Detta stadium kan komma med på den så kallade medelålderskris. Arbetet blir allt viktigare eftersom det inte finns några barn att uppfostra. Under denna fas vuxna bli mer delaktiga i samhället. Familj, vänner och relationer på arbetsplatsen är viktiga.

Sent vuxen ålder

Detta stadium varar från 65 fram till döden. I slutet av vuxenlivet, folk tittar tillbaka och analysera deras liv, gottgöra och göra det de inte har gjort. Vissa kan känna sig nöjd med livet, andra kan känna förtvivlan eller sorg.

Previous:nothing Next:olika typer av röntgen

Relaterade artiklar


 • hem rättsmedel för barn för vax avlägsnas från ett påverkat öra
 • det bästa typer av filter för ro-system
 • idealvikt diagram för barn
 • Har du skölja disken i varmt eller kallt vatten?
 • tio muskler i kroppen
 • vad som gör vår ögonfärger ?
 • gym i Urbana, Illinois
 • öra rengöringsmetoder
 • hur man hittar en radioterapeut
 • hur man hyra en TENS-maskin på arbetskraft
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com