ultraljud använder

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2014-11-07
ultraljud är en medicinsk test som hjälper läkare diagnostisera och behandla en rad olika sjukdomstillstånd. Andra termer för ultraljud är ultraljudsundersökning eller ultraljudsundersökningar. Testet innebär att exponera delar av kroppen till högfrekventa ljudvågor. Dessa ljudvågor kan omvandlas till en bild som kallas ett sonogram.

Diagnostiskt bruk

Läkare använder ultraljud för att se lever, njurar, hjärta, mjälte, bukspottkörtel, blodkärl och andra organ. De kan föreslå ultraljud för att utvärdera symtom som smärta, infektion eller svullnad. Sonogram kan avslöja förekomsten av tumörer, blodproppar eller medfödda missbildningar. I kardiologi, ultraljud hjälper ofta upptäcka skador på hjärtat eller bedöma skadorna efter en hjärtattack. I oftalmologi, hjälper en ultraljudsundersökning läkare identifiera retinal problem. Ultraljud hjälper läkare att diagnostisera olika buken störningar såsom gallsten, njursten och blindtarmsinflammation.

Screening

Ultraljud hjälper skärm för särskilda villkor, såsom kärlsjukdom, aneurysm eller arteriellt blockering. Ett bröst ultraljud ger en bild av den interna strukturen i bröstet, som hjälper avvikelser diagnostisera bröstcancer. Ultraljud används också som en screeningmetod för kvinnor som inte tål en MR men löper stor risk för bröstcancer. Ultraljud är också ett användbart verktyg för gravida och bör inte utsättas för röntgenstrålar.

Terapeutiska användningsområden

Läkare använder ultraljudsbehandling för att behandla mjukdelsskador. Till exempel är terapeutiskt ultraljud ibland för att behandla idrottsskador såsom tendinit eller bursit. Enligt radiologi Info, läkare använder även ultraljud för att vägleda dem under vissa förfaranden, exempelvis nål biopsier. Under en nål biopsi, nålar används för att utvinna celler från ett visst område för ytterligare tester.

Fosterövervakning

ultraljud rutinmässigt hjälpa till att övervaka utvecklingen av graviditeten. En ultraljudsundersökning kan studera kön, ålder och utveckling av ett foster, samt hjälpa till att identifiera eventuella medicinska problem hos det ofödda barnet. Eftersom ett ultraljud använder ljudvågor istället för strålning, är det säkrare än röntgenstrålning. Under första trimestern, kontrollerar ett ultraljud tillstånd i livmodern, äggledarna och äggstockarna, samt antal och placering av graviditetsdiabetes säckar. Under andra och tredje trimestern, övervakar ultraljud av ålder och storlek av fostret, placeringen av moderkakan, fostrets hjärtslag och mängden fostervattnet.

Previous:nothing Next:hur man dödar mögel i ditt hem

Relaterade artiklar


 • hur reparera repor på glasögonglas
 • kan barn vikt tåget?
 • personlig hygien i köket
 • New Hampshire antagning för länet vårdhem
 • hur värme gjutna skor skär
 • Syftet med ögonfransar
 • metoder för att stoppa spiken bitande
 • ofrivilliga muskler i kroppen
 • syv kroppshållning tips
 • användningsområden för tops
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com