regioner i den mänskliga hjärnan

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-12-14
Hjärnan är det organ som reglerar beteende. Den styr nästan allt du upplever, även ofrivilligt kroppens processer, dina sinnen, dina känslor och rörelse. Din hjärna paket ut olika jobb till olika regioner i hjärnan som grundar sig på principen om arbetsfördelning. Varje region i hjärnan som ansvarar för vissa uppgifter. Men de delar av hjärnan också skicka och ta emot information i hjärnan och samordna med varandra för att utföra vissa aktiviteter.

Storhjärnan

storhjärnan är den största regionen i hjärnan. Den består av Tinningloben, nackloben, pannloben och tinningloben. Storhjärnan är ansvarig för resonemang, känsel, syn, lukt, rörelse och hörsel. Nerver under huden skicka touch och känsla information , såsom värme, kyla , smärta eller njutning till Tinningloben för bearbetning . Tinningloben utför språkperceptionen och funktioner hörsel . Frontalloben kontroller resonemang , rörelse , vissa aspekter av tal och planering . Nackloben , eller syncentrum , styr synen . Skador på denna lob kan leda till blindhet .

limbiska systemet

limbiska systemet reglerar känslor , motivation , minne och inlärning. Denna region av hjärnan är ansvariga för att kontrollera känslor , såsom gråt eller skratt . Den fäster också emotionella känslor, oftast nöje, att grundläggande överlevnad funktioner, som att äta, sexualitet och sova. Det limbiska systemet innehåller två strukturer som är viktig för minne bildning: hippocampus och amygdala. Minne, förmågan att lagra och hämta information som härrör från erfarenheter, är en förutsättning för inlärningsprocessen. Amygdala lagrar känslomässiga minnen. Hippocampus är involverade i bildandet av minnen och deras återkallande.

Diencephalon

mellanhjärnan innehåller thalamus och hypothalamus. Thalamus är inblandad i sensorisk perception och reglering av motorik , eller rörelse . Det reläer sensoriska impulser till hjärnbarken , vilket är ett tunt lager som täcker storhjärnan . Hypothalamus styr hypofysen , den mänskliga kroppens master gland . Detta organ styr omsättningen av könshormoner och ben och muskeltillväxt . Hypothalamus också reglerar kroppstemperatur, vaknar och sover.

lillhjärnan

Lillhjärnan ligger mellan storhjärnan och hjärnstammen . Denna region i hjärnan kontrollerar balans , koordination och hållning . Lillhjärnan finns instruktioner för kvalificerad, repetitiva rörelser. Till exempel kontrollerar hur människor lär sig många fysiska färdigheter, till exempel cykla eller köra bil.

Hjärnstammen

hjärnstammen innehåller förlängda märgen och pons. Den kan också anslutas hjärnan med ryggmärgen. Denna region har den ofrivilliga, automatisk liv funktioner som är nödvändiga för att överleva. Den förlängda märgen styr andning, matsmältning och svälja. Den Pons också reglerar andningen. Hjärnstammen samordnar också grundläggande funktionerna, som att äta, sova och hjärtfrekvens.

Previous:nothing Next:Fördelarna med 40 minuter på ett löpband

Relaterade artiklar


 • sorg rådgivning tekniker
 • rökning medvetenheten aktiviteter
 • spermabank lagar
 • kanin parasiter som orsakar diarré hos människor
 • typer av ögondroppar
 • Hur fyller jag ut sista funktionshinder former för social trygghet?
 • hur man mäter en behå storlek
 • vad är den vita yttersta skiktet på ögat?
 • metod för spädning serumglukos
 • presentidéer för sörjande familjer
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com