ljudfrekvenser som skadar människor

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-01-27
Frekvens är antalet svängningar per tidsenhet. Det mänskliga örat är känslig för vissa frekvenser. Volymen av ett ljud mäts i decibel (dB), vilket är den kraft av ljudvågor mot örat. Ju högre ett ljud, desto mer decibel den har. De två främsta i ljudet är intensitet och frekvens. Frekvensen avser tonhöjden för ljud och varierar beroende på ljudet. Amplituden eller ljudintensitet mäts också i decibel. Frekvenser under 25 Hz är inte hört men kände. Hörseln är mest känsliga runt 3. 5k Hz, förklarar Westhost. com.

Friska Öron intervall

En frisk mänskliga örat kan uppfatta frekvenser från 20 hertz (Hz) till 20. 000 Hz. Men under tiden kan sterocilia, som är en hår-liknande celler i örat, brytas eller skadas om en person är utsatt för mycket buller för länge. Hörselnedsättning uppstår när högfrekventa delen av örat, cochlean, skadas av höga ljud, noterar webbplats Dangerousdecibels. Org. Snäckan är en spiralformad struktur. Inuti denna struktur är flimmerhår, som är hårliknande strukturer, liksom vätskor, som rinner genom hela innerörat. Både cilier och vätskor hjälper till att upptäcka kroppens orientering och rutten ljud till hjärnan. Cilier är anslutna till hjärnan genom hörselnerven. När snäckan är skadad, kan cilier ändra riktning. Resultatet är att impulserna kan skickas till hjärnan via hörselnerven även när det inte finns något ljud.

8,5 decibel är skadligt

En dB nivå 8. 5 kan permanent skada hårcellerna eller sensoriska celler i innerörat, vilket leder till nedsatt hörsel.

Hög-och lågfrekvent

ett ljud som har en låg frekvens kommer också att ha en låg pitch, enligt Hypertextbook. com . Ett exempel på detta är den mänskliga hjärtslag. Människor kan inte höra alla frekvenser. Om ett ljud har hög frekvens, kommer det att ha en hög pitch. Ett exempel är en hund vissla, som människan inte kan höra.

Hearing och ålder

En ung, frisk person som kan förhandling inom intervallet 20 Hz till 20. 000 Hz. Hertz motsvarar 60 cykler per minut, vilket är hur frekvens mäts. När människor åldras de inte längre kan höra höga frekvenser. En medelålders man som är vid god hälsa kan bara höra från 12 till 14 kilohertz.

Normalområdet

De flesta människor, om deras hörsel inte försämras, kan höra prasslande löv, som är en på ca 0 dB. Om du har utomordentligt god hörsel, kan du höra ljud ned till minus 15 dB. På andra änden av skalan, ett ljud som når 85 dB kan orsaka hörselskador.

Previous:nothing Next:hur man skall bedöma en 20-månader gammal för koncentrationsförmåga

Relaterade artiklar


 • genital smärta
 • Hur sätter jag upp ett Wellness-program?
 • vilken mat kan köpas med matkuponger i Louisiana ?
 • riktlinjer för hospicevård
 • histamin och muskler
 • hur man tvättar händerna vägen läkare rekommenderar
 • faktorer som påverkar normal kroppstemperatur
 • FAQ om löss
 • mat att äta när man hostar
 • pacemaker historia
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com